Kína fokozza az „elszigetelt” feszültségeket ?

A kínai külügyminiszter-helyettes a hét végén hivatalában személyesen is kifejezte országa „határozott tiltakozását" az Egyesült Államok pekingi missziója helyettes vezetőjének, amiért Washington bírálta Kínát a dél-kínai-tengeri katonai helyőrség létrehozása miatt.

paracel

Az amerikai külügyminisztérium pénteken úgy vélte, Kína növelte a feszültséget a térségben, amikor a vitatott hovatartozású, de Kína által felügyelt Paracel-szigetek Szansa (Sansha) városában katonai helyőrség létesítéséről döntött, s emiatt kifejezte az Egyesült Államok aggodalmát.

Peking visszautasította az amerikai állásfoglalást, és elégedetlenségének adott hangot, amikor Csang Kun-seng (Zhang Kunsheng) a külügyminisztériumba kérette Robert Wangot, az amerikai nagykövetség második emberét. Csang szerint az amerikai diplomácia figyelmen kívül hagyta a tényeket, összekeverte a helyest a helytelennel, rendkívül rossz üzenetet küldött, s ezzel nem segíti az érintett feleket abban, hogy „fenntartsák a békét és a stabilitást a Dél-kínai-tengeren és az ázsiai és csendes-óceáni térségben". Egyúttal sürgette Kína szuverenitásának és területi integritásának őszinte tiszteletben tartását. {loadposition OTP}

A hét végén több hivatalos kommentár, nyilatkozat és közlemény is megjelent a kérdésben Kínában. Csin Kang (Qin Gang) külügyi szóvivő például Kína megfellebbezhetetlen szuverenitását hangoztatta a Nansa(Nansha)-szigetek (Paracel-szigetek) és a hozzájuk tartozó vizek felett és megerősítette, Kínának jogában állt azok közigazgatását magasabb szintre emelni.

Peking nehezményezte, hogy az Egyesült Államok nem vesz tudomást arról, hogy más országok olaj- és gázkitermelésbe kezdtek a vitatott területeken, olyan törvényt fogadtak el, amelyben egyoldalúan a magukénak mondják a szigeteket, vagy kínai halászokat fenyegettek hadihajókkal. Csin szerint a washingtoni megnyilatkozás ellentétes azzal az ígérettel, hogy az Egyesült Államok nem foglal állást a kétoldalú területi vitákban.

Kimaradt?