Robert Mueller volt különleges ügyész: Donald Trump nem kapott teljes felmentést

Meghallgatta az igazságügyi bizottság a volt különleges ügyészt, aki most először válaszolt törvényhozók kérdéseire.

Robert Mueller volt különleges ügyész, a 2016-os amerikai elnökválasztásba történő orosz beavatkozást vizsgáló bizottság vezetője szerint nem helytálló Donald Trump amerikai elnöknek az a nézete, hogy a jelentés "teljes felmentést" adott volna neki.

Mueller szerdán a képviselőház igazságügyi bizottságában válaszolt a törvényhozók kérdésére az általa vezetett vizsgálóbizottság áprilisban nyilvánosságra hozott jelentésével kapcsolatban. Kiemelte: a vizsgálat során nem mentették fel Trumpot az igazságszolgáltatás akadályoztatásának vádja alól.

A jelentés egyértelműen leszögezte, hogy sem Donald Trump, sem kampánycsapatának munkatársai nem játszottak össze oroszokkal a választási győzelem érdekében. Azzal kapcsolatban pedig, hogy vajon az elnök akadályozta-e az ezzel kapcsolatos vizsgálatokat, illetve az igazságszolgáltatást, a jelentésben úgy fogalmaztak: erre nem találtak elégséges bizonyítékot.

Arra a kérdésre, hogy a vizsgálat alapján az orosz kormány valamelyik elnökjelölt győzelmét előnyösebbnek tartotta volna-e a saját szempontjából, Mueller igennel válaszolt, és elmondta, ez a jelölt Donald Trump volt.

Mueller a meghallgatáson elmondta: megállapították, hogy az orosz kormány erőteljes és szisztematikus módon beavatkozott a 2016-os elnökválasztásba. A vizsgálat során arra összpontosítottak, hogy a rendelkezésre álló bizonyíték elegendő-e ahhoz, hogy vádat tudjanak emelni a kampánystáb bármelyik tagja ellen összeesküvésben való részvétel címén. A nyomozók arra jutottak, hogy a bizonyíték ehhez nem volt elegendő.

Mueller nyilvános meghallgatását a képviselőházban demokrata párti képviselők szorgalmazták. A szerdai volt az első alkalom, hogy a volt különleges ügyész törvényhozók kérdéseire válaszolt. Az igazságügyi bizottság után a hírszerzési bizottságban is meghallgatják majd.

Trump: kacsa volt a vizsgálat

Világos, hogy a vizsgálat nevetséges kacsa volt – így reagált Donald Trump Robert Mueller szerdai képviselőházi meghallgatására, teljes kudarcként értékelve az oroszokkal való összejátszás gyanújával ellene lefolytatott vizsgálatot. Az elnök egy nyugat-virginiai kampányrendezvényre indulva nyilatkozott újságíróknak. Utalva a demokraták azon vádjára, hogy ő vagy 2016-os kampánystábjának munkatársai összejátszottak oroszokkal a választási győzelem érdekében, Trump azt hangoztatta: a demokratáknak „eddig sem volt semmijük, ezután még a semminél is kevesebbjük van”.

Trump szerint Mueller „rémes munkát” végzett, és megismételte, hogy hosszú időn keresztül „boszorkányüldözés” folyt ellene. Úgy vélte, hogy ez most már „mindenki számára világos”. A republikánusoknak „jó napjuk volt”, fogalmazott, a demokraták számára viszont „lesújtó napnak” nevezte a meghallgatás napját. Hozzáfűzte: ez a meghallgatás nagyon is kárukra lesz a 2020-as elnökválasztáson. A Demokrata Párt„romokban hever” – mondta.

Leszögezte azt is: nem hiszi, hogy vádat emelhetnek ellene az elnöki mandátuma lejárta után, mert semmi rosszat nem tett. Ezzel arra utalt.  Az elnök, aki Mueller nyolc órán keresztül tartó meghallgatását folyamatosan Twitteren kommentálta, rögtön a meghallgatás befejezése után mikroblogjában azt írta: „nagy erő az igazság”.

Majd egy következő bejegyzésben az őt mindig bíráló filmrendező, Michael Moore Twitter-bejegyzését közölte újra. Moore így minősítette Muellert és szereplését: a volt különleges ügyész „törékeny öregember, aki képtelen emlékezni dolgokra, összezavarodik, nem hajlandó válaszolni lényegi kérdésekre”.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?