Az EP ismét támogatásáról biztosította Laura Codruta Kövesi európai főügyészi kinevezését

Az  Európai Parlament ismét támogatásáról biztosította Laura Codruta Kövesit az európai főügyészi tisztségért folyó versenyben. Erről David Sassoli, az új összetételű képviselőtestület elnöke tájékoztatott csütörtökön.

 

Az EP házbizottságaként működő Elnökök Értekezlete kérésére Sassoli levelet küld az Európai Unió másik társjogalkotó szervének, a tagországok kormányait tömörítő tanácsnak, amelyben megerősíti a testület támogatását a román korrupcióellenes ügyészség (DNA) korábbi vezetője mellett. "Kulcsfontosságú, hogy a lehető leggyorsabban elrendeljék a nyomozást, valamint vádat emeljenek az EU költségvetésének kárára elkövetett bűncselekmények, például csalás, korrupció és határon átnyúló áfacsalás esetében" - közölte.

A leendő főügyész személyéről a két társjogalkotó intézménynek kell megállapodnia. Sajtóhírek szerint az uniós igazságügyi miniszterek pénteki helsinki informális tanácsülésén is napirenden lehet a kérdés. A tanács jelöltje a francia Jean-Francois Bohnert, értesülések szerint azonban helyette végül a párizsi kormány is Kövesit fogja támogatni, ami bár önmagában még nem garancia a kinevezésére, mindenképp az ő pozíciójának erősödésével jár. Néhány nappal ezelőtt olyan hírek láttak napvilágot, amelyek szerint Bohnert visszavonta a jelöltségét, de ő maga ezeket később cáfolta.

Az Európai Ügyészség, amely a tervek szerint legkésőbb 2021 elején kezdi meg működését, az EU pénzügyi érdekeit sértő bűncselekményekkel szemben jár majd el. Az úgynevezett megerősített együttműködéssel létrejövő szervezetben 22 tagállam vesz részt, Magyarország nincs köztük. Elemzők rámutattak, hogy egy új intézmény esetében gyakran a jövőre nézve is meghatározó az első vezetőjének személye.

Laura Codruta Kövesit tavaly nyáron mentették fel a több száz román politikust rács mögé küldő DNA éléről az igazságügyi miniszter kezdeményezésére, aki szerint mandátuma idején visszaéléseket követett el a szervezet. A  kormány hevesen tiltakozott és kampányolt Kövesi megválasztása ellen, ami szakemberek szerint meglehetősen átpolitizálttá teszi az ügyet és rontja a volt korrupcióellenes ügyész esélyeit.

Kapcsolódók

Kimaradt?