Cioloș szerint Franciaország is támogatja Kövesit az európai főügyészi tisztségre

Franciaország támogatja Laura Codruța Kövesi kinevezését az európai főügyészi posztra – jelentette be Dacian Cioloș európai parlamenti képviselő, a liberális Renew Europe (Újytsuk meg Európát) EP-frakció elnöke. A volt román kormányfő szerint Emmanuel Macron francia államfő, a frakció „keresztapja” tájékoztatja is az Európai Tanácsot arról, hogy a korrupcióellenes ügyészség (DNA) volt vezetőjét látná szívesen a tisztségben.

Mint arról beszámoltunk, megnyílhat Kövesi előtt az út az európai főügyészi tisztségre, miután ellenlábasát, az Európai Tanács által támogatott francia Jean-François Bohnert-t hazája korrupcióellenes főügyészének szemelték ki. Így Kövesi – akit az Európai Parlament támogat – egyedül marad a versenyben.

A Politico elemzése szerint a franciaországi „hátszél” biztosításával Macron megköszönné, hogy az európai uniós vezető tisztségek többségekbe az általa jelölt személyek kerültek (például Christine Lagarde, akit az Európai Központi Bank elnökének javasoltak), a Financial Times szerint pedig arról van szó, hogy a tisztségek elosztásának földrajzi egyensúlyát próbálják helyrehozni, mivel a kelet- és közép-európai országoknak alig jutott vezető beosztás a tistújítás során.

A tekintélyes lap megjegyezte, hogy Kövesinek a DNA élén végzett korrupcióellenes tevékenységét is elismerik a támogatással.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?