Az amerikai kormányzati hivataloknak amerikai árukat kell vásárolniuk

Donald Trump amerikai elnök hétfőn rendeletet írt alá arról, hogy a kormányzati hivataloknak és ügynökségeknek a beszerzéseiknél növekvő mértékben kell amerikai árukat vásárolniuk.

Az elnöki rendelet lényegében megerősíti azt az érvényben lévő törvényt, amely a szövetségi kormányhivataloknak és ügynökségeknek előírja, hogy beszerzéseiknél amerikai termékeket kell előnyben részesíteniük. A beszerzéseknél Trump szerint fokozatosan kell elérni az amerikai áruk 75 százalékos arányát. Az elnök közölte: a vas-, és acéltermékek esetében ennek az aránynak 95 százalékot kell elérnie. 

„Kormányzatom filozófiája egyszerű. Ha valamit megépíthetünk, termeszthetünk vagy legyárthatunk az Egyesült Államokban, akkor azt itt fogjuk megtenni" - fogalmazott Donald Trump a rendelet aláírásakor újságíróknak. Az aláírási ceremónián az Egyesült Államok 50 tagállamának mindegyike képviseltette magát. A jelenlévő acélipari kereskedelmi cégek egyikének elnök-vezérigazgatója, Thomas Gibson „újabb jó lépésnek” minősítve az elnöki döntést, megjegyezte: „a belföldi termékek előnyben részesítése a szövetségi kormány által finanszírozott infrastrukturális beruházásoknál létfontosságú a belföldi acélipar számára”.

Egyes elemzők ugyanakkor megjegyezték: az elnöki rendelet azt is eredményezheti, hogy a szövetségi kormányzati beszerzéseknél magasabb árat kell fizetni egy-egy termékért. Dave Drabkin, annak a szövetségi munkabizottságnak a volt elnöke, amely a védelmi beruházások rendszerének javítását szorgalmazta, elmondta az újságíróknak, hogy legalább kilenc hónapra lesz szükség ahhoz, hogy az elnöki rendeletben foglaltakat megvalósítsák. „Ez a döntés pozitív az amerikai vállalatok és negatív a külföldi versenytársak számára” - fogalmazott. Hozzátette: más országok is hozhatnak hasonló intézkedéseket a saját vállalataik védelme érdekében.

Kapcsolódók

Kimaradt?