Egy fegyveres repkedett légdeszkán a párizsi katonai parádén

Európai vezetők részvételével tartották meg a katonai díszszemlét Párizsban vasárnap a francia nemzeti ünnepen, a Bastille 1789-es ostromának tiszteletére.

A katonai parádé az európai katonai együttműködés jegyében zajlott. Az európai katonai kezdeményezés Emmanuel Macron francia elnöktől indult, célja a rendkívüli hadi helyzetek, humanitárius válságok kezelése. 10 ország, köztük Franciaország és Németország is részt vett benne, a katonáik ott voltak a francia főváros sugárútján, a Champs-Élysées-n. A résztvevők között menetelt a francia-német dandár 500 katonája, de még az EU kiképzési küldetéséből Maliból visszatért spanyol kontingens is. Több mint 4000 katona, 196 páncélozott jármű és 237 lovas katona vonult el a nagyszámú nézősereg előtt. Az égen pedig 69 repülőgép és 39 helikopter zúgott el a francia főváros légterében, plusz Franky Zapata jetski-bajnok, aki egy sugárhajtású „flyboardon” repült fegyverrel a kezében.

Az ünnepen Emmanuel Macron francia elnökhöz csatlakozott Belgium, Észtország, Finnország, Hollandia, Portugália államfője, Angela Merkel német kormányfő. Theresa May brit miniszterelnököt kormánya kabinetirodájának vezetője, David Lidington képviselte. Ott volt Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság vezetője is.

Amikor Macron a katonai parádé előtt a kocsiján elhajtatott a Champs-Élysées-n útján, hangos hurrogás követte az úttest mellett álló 20-30 sárgamellényes részéről, és néhányan a mozgalmuk jelképeként sárga léggömböket eresztettek a levegőbe. Később a párizsi rendőrség 152 sárgamellényest vett őrizetbe rendzavarás miatt. Az engedély nélküli tüntetéseket a Champs-Élysées-n tartották a hónapok óta sárga láthatósági mellényben jobb életmódot követelve tüntetők, egyesek üvegekkel és kövekkel dobálták a rendvédelmi szervek munkatársait. A rendőrök könnygázt vetettek be. Az őrizetbe vettek között van a sárgamellényes mozgalom három vezetője, Maxime Nicolle, Jérome Rodrigues és Éric Drouet is. „Az ünnepi díszszemlét Párizsban megzavarni igyekvők szégyellhetik magukat. Július 14-e a nemzet egységének napja, és ezt tiszteletben kell tartani” – mondta a történtekkel kapcsolatban Cristophe Castaner francia belügyminiszter. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?