120 km per órás sebességgel közeledik a Barry hurrikán New Orleans felé

Áradásoktól tartanak Louisianaban, ahol szükségállapotot hirdettek. A Barry névre keresztelt trópusi vihar 1-es erősségű hurrikánná alakult a Mexikói-öböl felett, és 120 km per órás sebességgel közeledik New Orleans felé. A lakókat arra figyelmeztették, hogy halmozzanak fel minél több élelmiszert, és ne hagyják el az otthonaikat.

A boltok polcai üresek, a homokzsákokat megtöltötték. New Orleans lakosai a 2005-ös pusztító Katrina hurrikán után a legrosszabbra készültek fel. Előrejelzések szerint a hurrikánná erősödött Barry trópusi vihar szombatra érheti el a várost.

"Végig maradjanak kapcsolatban a készültségi szerveinkkel. Szerezzenek be minél több élelmiszert és biztosítsák be lakhelyeiket, készítsék elő a menedékhelyet" – mondta a város polgármestere.

A környéken több mint fél méternyi eső esett, térdig áll a víz, az utcák járhatatlanná váltak. A Nemzeti Gárda mentőegységei készenlétben állnak.

Az esőzések és az áradások jelentik az első számú fenyegetést. Ne azon aggódjanak, hogy ez trópusi vihar-e vagy hurrikán. Az elsődleges kockázatot a nagy mennyiségű csapadék jelenti. – fogalmazott ez a meteorológus és hozzátette, nem a hurrikán erőssége okoz aggodalmat, hanem az, hogy akkor ér majd partot, amikor a Mississippi is megáradt.

A folyó 70 éve nem tapasztalt vízszintet érhet el a hétvégén, a lakosok attól tartanak, hogy a gátak átszakadnak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?