Szabaddá válhat az út Kövesi előtt az európai főügyészi tisztséghez

Egyedül maradhat az európai főügyészi megbízatásért folyó versenyben Laura Codruța Kövesi, a korrupcióellenes ügyészség (DNA) volt vezetője. Francia sajtóértesülések szerint ellenjelöltjét, Jean-François Bohnert-t országa korrupcióellenes főügyészének szemelték ki, és csütörtökön már meg is történt a meghallgatása.

A több fordulós kiválasztási rendszer során végül két pályázó maradt versenyben, de tavasszal az Európai Parlament és az Európai Tanács szakértői nem tudtak megegyezni az újonnan létrehozandó európai főügyészi tisztség betöltéséről. Az EP a román, az ET a francia jelöltet támogatta, végül április elején úgy döntöttek, hogy felfüggesztik a tárgyalásokat, és az európai parlamenti választásokat követően, az új EP megalakulása után térnek vissza a kérdésre.

A francia közszolgálati rádió (RFI) és a Le Monde szerint Jean-François Bohnert-t korrupciós főügyésznek (a francia DNA élére) neveznék, és csütörtökön már meg is hallgatták ez ügyben. Így az európai főügyészi tisztségre pályázó Laura Codruța Kövesinek nem marad ellenlábasa.

Az Európai Parlament megerősítette, hogy továbbra is Kövesit támogatja a tisztségre, és a liberális Renew Europe (Újítsuk meg Európát) frakció elnöke, Dacian Cioloș volt román miniszterelnök is közölte, hogy a liberálisok Kövesi mögé sorakoznak fel.

Dăncilă: nem támogatom Kövesit

Viorica Dăncilă miniszterelnök kijelentette, hogy sem ő, sem a kormány, sem a szociáldemokrata párti (PSD) EP-képviselők nem támogatják Kövesi jelölését az európai főügyészi posztra.

Kövesi idején a DNA számos politikus – köztük sok PSD-s – korrupciós ügyét tárta fel, és börtönbe juttatta őket, amit a szociáldemokraták „üldözésnek” neveztek, és mindent megtettek a DNA-vezér elmozdításáért, ami végül sikerült is. Sőt a volt FNI-elnök, Nicolae Popa Ázsiából való hazahozatala ügyében csúszópénz elfogadásával és hivatali visszaéléssel is meggyanúsították, az igazságügyi visszaéléseket vizsgáló ügyészség (SIIJ) pedig hatósági felügyeletet rendelt el ellene, épp akkor, amikor brüsszeli meghallgatásra kellett volna utaznia; Kövesi fellebbezése nyomán ezt a legfelsőbb bíróság jogerősen megszüntette.

Dăncilă emlékeztetett arra, hogy az általa vezetett kormány váltotta le Kövesit, és mint mondta, „ne fogom megváltoztatni a véleményemet”.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?