Bizonyíték: oroszoktól kért tiltott párttámogatást Salvini embere

Moszkvában készült tavaly októberi hangfelvétel részlete és leirata bizonyítja, hogy az olasz belügyminiszter, Matteo Salvini egy közeli embere tárgyalt az orosz féllel tiltott anyagi támogatás biztosításáról.

A szélsőjobboldali Liga olajpénzekkel való támogatásáról tárgyalt tavaly október 18-án egy moszkvai hotelben Matteo Salvini olasz belügyminiszter egy szövetségese. Illegális finanszírozásról már a L’Espresso című olasz lap is írt korábban, a Buzzfeed azonban most bizonyítékkal állt elő: egy hangfelvétel rövid leiratával a moszkvai találkozóról.

Mint ebből kiderül: Gianluca Savoini, Mattei Salvini korábbi szóvivője, a Lombardia Russia vállalkozói szövetség elnöke a Rosznyeft orosz állami energiakonszernnel vagy a Lukoillal akart üzletet kötni. Eszerint a vállalatnak hárommillió tonnányi üzemanyagot kellene eladnia az olasz olajcégnek, az Eninek nagyjából másfél milliárd dollár értékben, ami egyébként a tárgyalás idején 65 millió dolláros kedvezményt jelentett.

A terv az volt, hogy ezt a „kedvezményt” különböző közvetítőkön – brit, svájci, osztrák bankon, vagy az olasz Intesán – keresztül az olasz párthoz juttassák el, ami illegális lépésnek számítana Olaszországban.

A tárgyalófelek egy bizonyos Vlagyimir Nyikolajevics Pliginről is beszéltek, akivel szemben szankciók élnek Európában: az olasz fél azt ígérte, hogy elutazhat Olaszországba anélkül, hogy megnéznék az útlevelét.

A hangfelvétel leirata értelmében a beszélgetés három nyelven zajlott: angolul, olaszul és oroszul. A találkozón Salvini szövetségese, Savoini paradox módon azt mondta az orosz félnek: egy új Európának közel kell lennie Oroszországhoz, mert meg akarják tartani a szuverenitásukat. Salvini meg akarja változtatni Európát, hangzott el, aztán a szövetségesekről is szó esett: az osztrák FPÖ, a német AfD, Franciaországban Marine Le Pen, Magyarországról Orbán Viktor miniszterelnök, és a Svéd Demokraták.

Az olasz belügyminiszter nem volt jelen a tárgyaláson, de ebben az időben éppen Moszkvában járt ő maga is, és éppen egy nappal korábban tartott beszédet az oroszokkal szembeni EU-s gazdasági szankciók ellen. Azt a Buzzfeed nem derítette ki, hogy kik voltak az orosz tárgyalófelek, de a hangfelvétel értelmében arra utaltak, hogy a miniszterelnök-helyettessel meg kell beszélniük a részleteket.

Azt nem tudni, hogy a Liga végül kapott-e anyagi juttatást az oroszoktól.

A szerdán megjelenő leleplező cikket követően Matteo Salvini – akit az orosz fél Európai Trumpnak nevezett – is megszólalt: mint fogalmazott, korábban is cáfolta és most is, a jövőben is cáfolni fogja az üzletkötés vádját. Nem fogadtak el soha egyetlen eurót, rubelt vagy dollárt, egy liter vodkát sem az oroszoktól – mondta. Megszólalt Savioni is, aki beismerte, hogy a hotelben tartózkodott ekkor, de nem fogadott el pénzt senkitől, a hangfelvétel leirata pedig „blablabla” szerinte.

Nem ez az első eset

A lap emlékeztet arra, hogy Marine Le Pen, a francia szélsőjobboldal vezéralakja 11 millió euró kölcsönt vett fel orosz bankoktól azt állítva, hogy ez üzleti, nem politikai ügy. Az osztrák Heinz-Christian Strache, az FPÖ korábbi elnöke májusban keveredett botrányba: ekkor egy felvétel került elő róla, amelyen választási kampányhoz nyújtandó támogatásért cserébe állami megbízások elnyerését ígérte egy fiatal nőnek, aki magát egy orosz oligarcha unokahúgának nevezte. Az ügybe akkor Sebastian Kurz osztrák kancellár is belebukott.

Kapcsolódók

Kimaradt?