Iráni hajók megpróbáltak elfogni egy brit tankert a Perzsa-öbölben

Iráni hajók megpróbáltak elfogni egy brit tankert a Perzsa-öbölben - idézte a Fox televízió szerdán este Bill Urban századost, az Egyesült Államok Középső Parancsnoksága (CENTCOM) szóvivőjét.

A szóvivő elmondta: az amerikai haderő figyelemmel kísérte a történéseket. Majd hangsúlyozta, hogy "a nemzetközi hajózás szabadságának biztosítása nemzetközi megoldást követel". 

A Fox televízió mellett a CNN hírtelevízió is jelentette szerdán este, hogy a Perzsa(Arab)-öbölben a Hormuzi-szoros közelében öt iráni őrhajó, amely feltételezhetően az iráni Forradalmi Gárdához tartozott, megpróbált elfogni egy brit olajszállító teherhajót. A tanker éppen a Hormuzi-szoroshoz közelített, amikor az irániak irányváltásra és megállásra szólították fel. A brit királyi tengerészet egyik fregattja kísérte a tankert, és azonnal távozásra szólította fel az iráni őrnaszádokat, amelyek távoztak is.

Haszan Róhani iráni elnök szerdán - az incidens előtt - figyelmeztette az Egyesült Királyságot, hogy következményei lesznek a Szíriába tartó és nyersolajat szállító iráni tanker múlt héten történt feltartóztatásának Gibraltárnál. "Kimondom, hogy a britek keltik a bizonytalanságot, és majd később megtapasztalják ennek a következményeit" - fogalmazott az iráni elnök a teheráni kormányülésen.

Katonai koalíció állna össze

Joseph Dunford tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője kedden Washingtonban újságírókat arról tájékoztatott, hogy az amerikai kormányzat katonai koalíciót szeretne kovácsolni az Irán és Jemen közelében lévő vízi utak ellenőrzésére. A tájékoztatón jelen volt Mike Pompeo külügyminiszter és Mark Esper, a védelmi tárca ügyvezető minisztere is.

Dunford tábornok közölte: Washington már folytatja a megbeszéléseket a szövetségeseivel annak egyeztetésére, hogy összeállhat-e a koalíció, és ha igen, hány ország részvételével, annak érdekében, hogy biztosítsák a hajózás szabadságát a Hormuzi-szorosban és a Báb el-Mandeb-szorosban.

Kapcsolódók

Kimaradt?