Sógor: a régiók nem „hamar elintézendő problémák”

Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő a keddi, strasbourgi plenáris ülésen felszólalt Danuta Hübner (lengyel, néppárti) képviselőtársának a regionális állami támogatások kapcsán az Európai Bizottsághoz intézett, szóbeli választ igénylő kérdése nyomán kialakult vitában.

Az erdélyi magyar képviselő a romániai helyzettel kapcsolatosan aggályainak adott hangot, és figyelmeztetett a rossz regionális felosztás veszélyére, szorgalmazva az egyes régiók gazdasági mutatóinak a figyelembevételét.

Sógor beszédében kifejtette, Romániában az idei év végéig a kormány át szeretné alakítani az ország közigazgatási beosztását, mivel a jelenlegi statisztikai-fejlesztési régiók nem elég hatékonyak a kohéziós források felhasználásában. A képviselő kétli, hogy a 15 évvel ezelőtt átgondolatlanul és kellő szakmaiság hiányában kijelölt régiók közigazgatási hatáskörrel való felruházása bármiben is segíteni fogja Románia forrás-felhasználási képességét.

Figyelmeztetett arra, hogy a rossz regionális beosztás bebetonozásának indokaként az Európai Unió előírásait fogják használni, ezért azt sugallta, talán jó lenne, ha az Európai Bizottság is elmondhatná a véleményét a kérdésben annak ellenére, hogy a régiós felosztás nemzeti belügy.

Hozzátette, az egyes régiók gazdasági mutatóit kell alapul venni és olyan régiókat kell létrehozni, amelyek természetes módon, a történelem folyamán, szervesen jöttek létre. Márpedig Románia esetében azonosíthatóak ezek a régiók.

Szerdai felszólalásában  Sógor a nyugat-balkáni országokra vonatkozó eredményjelentések kapcsán azt mondta, Szerbia és Koszovó integrációjának alapfeltétele a kisebbségi kérdés megnyugtató rendezése. Hangsúlyozta, a nemzeti kisebbségek államalkotó tényezők, nem pedig valamilyen „probléma”, amit gyorsan meg kell oldani, aztán a belépés után már nem kell foglalkozni velük. “Öt uniós ország nem ismeri el Koszovót. Jellemző módon területükön jelentős számban élnek nemzeti kisebbségek. Koszovó függetlenné válása után arra kell törekedni, hogy léptessék életbe az Ahtisaari-terv minden pontját, kulturális és területi autonómiát biztosítva a koszovói szerbeknek. Talán nemcsak az ötök, de a többi tagállam is példát vesz Koszovó majdani sikeres kisebbségpolitikájának a gyakorlatba ültetéséről” - fejtette ki Sógor Csaba.

Kimaradt?