Putyin szerint a világ – olaszországi látogatása után nyilatkozott az orosz elnök

Vlagyimir Putyin és Giuseppe Conti közös sajtótájékoztatója|Fotó: Iliya Pitalev / Sputnik

Egynapos olaszországi látogatása végén, melynek során a Vatikánba is ellátogatott, az orosz elnök Giuseppe Conte olasz miniszterelnökkel tartott közös sajtótájékoztatót. Vlagyimir Putyin az EU-s tisztújításon túl leltárba vette a legfontosabb világpolitikai történéseket is.

A látogatás a Vatikánban kezdődött, ahol az államfő Ferenc pápával folytatott szinte egy órás négyszemközti beszélgetést, melyben nemzetközi politikai kérdésekről és az orosz katolikus egyház helyzetéről is szó esett. Putyin immár harmadszorra talákozik a pápával, Angela Merkel német kancellár után ő látogatta meg leggyakrabban a katolikus egyházfőt. Ezt követően a Vatikánból az orosz delegáció, amelynek Szergej Lavrov külügyminiszter és Denis Manturov ipari és kereskedelmi miniszter is tagja volt, a Quirinale-elnöki palotába ment tovább, ahol Sergio Mattarella államfő várta Vlagyimir Putyint; majd Giuseppe Conte kormányfővel a kormánypalotában tartottak közös sajtótájékoztatót.

A szankciók eltörlését várja von der Leyentól

Putyin az Oroszországgal való kapcsolatok újraindítását, ezen belül  elsősorban  az uniós  szankciók eltörlését szorgalmazta az Európai Unió új vezetőitől  Az orosz elnök hangsúlyozta, hogy az Oroszországgal szembeni szankciók "egyik félnek sem váltak hasznára".

Kifejtette, hogy a nyugati országok több milliárd dolláros exportról, és az EU a legjelentősebb és legközelebbi földrajzi partneréről mondott le a szankciók miatt. Az EU és Oroszország közötti kapcsolatok rendezésében kulcsfontosságúnak nevezte az Európai Bizottság új elnökének jelölt Ursula von der Leyen szerepét. Hozzátette, hogy a Brüsszellel való kapcsolatok helyreállítása és a megszorító intézkedések eltörlése érdekében Moszkva kész teljesíteni a "rá eső részt".

Az Európai Unió 2014. júliusában döntött az ukrajnai konfliktussal összefüggésben arról, hogy szankciókat vezet be Oroszország ellen. Az intézkedések értelmében korlátozták egyes orosz bankok és vállalatok hozzáférését az európai tőkepiachoz, valamint megtiltották a fegyverek és a katonai jellegű végfelhasználásra szánt kettős rendeltetésű termékek, továbbá bizonyos energetikai technológia exportját Oroszországba.

A 2019. július 31-ig érvényes büntetőintézkedéseket június végén újabb hat hónapra hosszabbították meg, tehát 2020. január 31-ig, mivel Oroszország nem tartotta be az ukrán válság rendezését célzó minski megállapodásban foglaltakat. Ezzel kapcsolatban Putyin kijelentette, hogy Oroszország itt is kész megtenni az első lépést, mivel Moszkva már megszokta, hogy - mint fogalmazott - "az első lépést mindig nekünk kell megtenni".

Világpolitikai körkép – ahogy Putyin látja

Az orosz elnök az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi megállapodást is sürgette, amelynek hiánya az egész világkereskedelemre rányomja bélyegét.

A sajtójákoztató során az orosz elnök kitért a venezuelai helyzetre is, amely esetében kizárta a katonai fellépést, kijelentve, hogy a külső beavatkozás is csak súlyosbítaná a latin-amerikai ország helyzetét, ehelyett párbeszédet és demokratikus választásokat javasolt. Vlagyimir Putyin hangsúlyozta a hivatalban lévő venezuelai elnökkel, Nicolas Maduróval való barátságát is, akiről az ENSZ jelentések azt állítják, hogy kínzással és kivégzésekkel hallgattatja el az ellenzéket.

Az Oroszországi Föderáció elnöke Líbiában azonnali tűzszünetet szorgalmazott a felek között, aggodalmát fejezve ki a szíriai Idlib térségéből a líbiai harctérre átszivárgó idegen harcosok miatt. Ezek – Putyin szerint – fenyegetést képviselnek, mivel Líbiából akármerre továbbjuthatnak. Az orosz elnök egyébként a NATO-t hibáztatta Líbia stabilitásának megsemmisítése miatt. Hozzátette, hogy Moszkva a líbiai nemzeti egységkormányt vezető miniszterelnököt Fájez esz-Szarrádzs és a vele szemben álló Halifa Haftár tábornokot is támogatja - utóbbi hadserege egyébként éppen a héten bombázott le egy menekülttábort, ahol aztán az egységkormány emberei is beszálltak a menekültek lemészárlásába, kézifegyvereikkel.

Ferenc pápát is meglátogatta az orosz államfő | Fotó: Iliya Pitalev / Sputnik

Conte szerint Oroszország megkerülhetelen partner

Giuseppe Conte olasz kormányfő hozzátette, hogy a líbiai helyzet éleződése a humanitárius válság és a terrorizmus erősödéséhez vezethet, valamint veszélybe sodorja a térség energetikai biztonságát. A római kormány vezetője azonnali nemzetközi fellépést sürgetett a líbiai helyzet tartós stabilizálására. Conte az új ukrán elnök Volodimir Zelenszkij megválasztását lehetőségnek nevezte a térségbeli feszültségek rendezésére. Az olasz kormányfő kiemelte, hogy Oroszország "megkerülhetetlen" partnernek számít a nemzetközi biztonság fenntartásában.

A Vlagyimir Putyin tiszteletére adott díszvacsorán a két olasz miniszterelnök-helyettes, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezetője Luigi Di Maio és a Ligát vezető Matteo Salvini is részt vett. Salviniről Vlagyimir Putyin az olasz sajtónak úgy nyilatkozott, folyamatos kapcsolatban állnak egymással.

Kapcsolódók

Kimaradt?