Halálos áldozata is van a Stromboli vulkán kitörésének

Egy ember meghalt, egy másik megsérült, miután Ismét kitört az olaszországi Stromboli vulkán. A hatóságok a Lipari-szigeteken elrendelték az ott tartózkodó turisták és lakosok evakuálását. A katasztrófavédelem mellett, az olasz haditengerészet is készültségben van.

Sűrű füst és hamufelhő borítja be az eget a Stromboli vulkán heves, szerda délutáni kitörése után. Egy olasz turista kora délután épp a környéken kirándult, amikor váratlanul tüzes rögöket lövellt az égbe a 900 méter magas hegy. A férfit eltalálta egy kő és azonnal szörnyethalt, társa pedig súlyosan megsebesült.

A szigetet sűrű füst és hamufelhő lepte be. Szemtanúk szerint sokan a magasba lövellt tüzes rögök elől a tengerbe vetették magukat. Többeket Stromboli kikötőjében komphajók vettek a fedélzetükre. A hatóságok azonnal megkezdték a szigeten tartózkodó turisták és lakók evakuálását. Eddig mintegy 70 embert mentettek ki a kritikus területekről.

A hatalmas robajjal érkező tűzeső a sziget több pontján lángba borította a növényzetet. A helyszínen vannak az olasz katasztrófavédelem és a tűzoltóság egységei, hogy megakadályozzák a tűz továbbterjedését.

A Szicíliától észak-keletre található vulkán a Lipari-szigetekhez tartozik. A valamivel több mint 12 négyzetkilométeres Strombolit a hasonló nevű, 900 méter magas vulkán uralja. A világ egyik legaktívabb vulkánjáról van szó, amelynek kitöréseit Stromboli-típusú vulkánműködésnek nevezik. A legpusztítóbb kitörést 1930-ban tapasztalták Strombolin. A vulkán tevékenysége 2002 decemberében kisebb cunamit okozott a körülötte levő Tirrén-tengeren.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?