Ezekbe a bizottságokba kerültek az RMDSZ-es EP-képviselők

A kereskedelmi és kulturális, illetve a petíciós és szabadságjogi bizottságokban dolgoznak majd a következő ötéves ciklusban az Európai Parlament (EP) erdélyi képviselői, az RMDSZ jelöltlistájáról bejutott Winkler Gyula és Vincze Loránt.

Az EP elnökének és alelnökeinek megválasztása után a szakbizottságok tagjait is kinevezték szerda este. Az egy csonka és két teljes mandátum kitöltése után tapasztalt európai törvényhozónak számító Winkler Gyula megőrizte tagságát Nemzetközi Kereskedelmi Bizottságban, sőt az egyik alelnöki tisztséget is megpályázta, de csak a jövő szerdán dől el, hogy meg is kapja-e a posztot.

A másik bizottság, amelyikben szerepet vállal, a Kulturális, Oktatási, Ifjúsági és Sport szaktestület. „Ebből is az ifjúsági terület az, ami konkrétan érdekel, oda tartozik például az Erasmus-program – magyarázta a Maszolnak az EP-képviselő. – Ezzel eddig is foglalkoztam már, sőt egy osztrák kollégával közösen ki is dolgoztunk egy specifikus Erasmus-programot, ami a fiatal vállalkozóknak szól. Ezért is gondoltam, hogy ezzel szeretnék foglalkozni, meg azért is, mert az RMDSZ-nek és az egész romániai magyarságnak fontos az ifjúság boldogulásának a kérdése.”

Vincze Loránt, az őshonos európai nemzetiségek ernyőszervezete, a FUEN elnöke első EP-képviselői mandátumát kezdte meg. Az alkotmányügyi és petíciós bizottságban, valamint a szabadságjogokkal foglalkozó, úgynevezett LIBE-bizottságban vállalt munkát. Eddigi tisztségéből adódóan mindkét témakör közel áll Vincze Loránthoz.

„Az is volt a cél, hogy olyan területeken válasszak szakbizottságokat, amelyek szorosan kötődnek a kisebbségügyi témakörhöz – mondta. – A Minority SafePack nevű kisebbségvédelmi polgári kezdeményezés bekerül az európai uniós intézményi rendszerbe, konkrétan ezeken a bizottságoklon fog átmenni ez a kezdeményezés, tehát ezzel sikerült lefedni a kisebbségi jogok szempontjából legfontosabb bizottságokat.”

Az EP-képviselő kiemelte, hogy a petíciós bizottságban helyettes szakmai vezetőnek választották. „A polgárok közvetlen megkeresése nagyon fontos, sok olyan ügy van most is a fiókban – akár felvidéki magyarokat, akár más európai kisebbségeket érintenek –, amelyek esetében az Európai Parlament még nem adott jó válaszokat. A cél az lesz, hogy elősegítsük azt, hogy a polgárok, akik közvetlenül az Európai Parlamenthez fordultak a sajátos ügyeikkel, érdemi választ kapjanak az intézménytől” – magyarázta.

Az EP szakbizottságainak elnökeit és alelnökeit július 10-én, jövő szerdán választják meg.

Kapcsolódók

Kimaradt?