Testületileg lemondott a moldovai alkotmánybíróság

A Moldovai Köztársaság kormányválsága nyomán szerdán testületileg lemondott a chișinăui alkotmánybíróság. Az új bírák kinevezéséig és az elnök megválasztásáig Veaceslav Zaporojan bírót bízták meg az ügyvivő elnöki teendőkkel.

Az utóbbi két hétben több politikus, nyugati szakértő és a helyi civil szféra képviselői kérték a taláros testület tagjainak lemondását, amiért június 9-án a Vladimir Plahotniuc oligarcha vezette Moldovai Demokrata Párt (MDP) nyomására felfüggesztették tisztségéből a szocialista államfőt, Igor Dodont.

Dodon június 8-án koalíciós kormányt alakított az őt támogató Szocialista Párt és az EU-párti Acum (Most) pártszövetséggel, de az MDP azt állította, hogy a február végi választások nyomán a pártok nem tudtak a törvényesen előírt 90 napos határidőn belül kormányt alakítani, ezért az államfőnek fel kellett volna oszlatnia a parlamentet.

A csoportos lemondást előtt, június 20-án az alkotmánybíróság elnöke, Mihai Poalelungi önként távozott tisztségéből, de előtte, 15-én a testület visszavonta a június 7–9. között hozott döntéseit, ezzel a moldovai parlament legitimitást nyert.

Kapcsolódók

Kimaradt?