Elengedték a rendőrségi fogdából Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust

Őrizetbe vétele után néhány órával elengedték a rendőrségi fogdából Alekszej Navalnij ismert orosz ellenzéki politikust, akit egy moszkvai tüntetésről kísértek be a rendőrségre - közölték szerda éjszaka orosz hírügynökségek.

Navalnij Twitter-bejegyzésében tudatta, hogy elengedték a fogdából. „Már berendezkedtem a cellában. Már 27-szer megpróbáltam beragasztani a nagyon fényes izzót az egyszer használatos lepedő darabjával. Bejött egy rendőr, és közölte: 'Távozzon innen!'. Kiengedtek. Akkor miért volt szükség minderre? Remélem, hogy most elengedik a többi őrizetbe vett személyt is” – írta Navalnij, a Korrupcióellenes Küzdelem Alapítványának vezetője.

Navalnij későbbi Twitter-üzenetéből arra lehet következtetni, hogy elengedték ugyan, de bíróság elé kell állnia. „Meleg, unalmas és förtelmes volt a cellában. Még lesz bírósági eljárás, és harminc nap (büntetés) is lesz (...)" - írta a politikus, aki sokszor ült már rendőrségi fogdában, illetve a börtönt is megjárta az ítélet szerint sikkasztás miatt.

Navalnijt több mint 400 társával együtt egy szerdai moszkvai tüntetésen vették őrizetbe, ahol követelték azoknak a rendőröknek a felelősségre vonását, akik hamis vád alapján meghurcolták Ivan Golunov tényfeltáró újságírót. A fővárosi hatóságok által előzetesen nem engedélyezett, a rendőrség szerint több mint 1200 fős tüntetés részvevői garanciákat követeltek arra, hogy a hatóságok hamis bizonyítékok alapján senkit nem vonnak felelősségre.

Az orosz sajtó arról írt, hogy a rendőrség már délután elkezdte elengedni az őrizetbe vett személyeket.

Dunja Mijatovic, az Európa Tanács emberi jogi biztosa az őrizetbe vettek szabadon engedésére szólította fel az orosz hatóságokat. Golunovot, az ellenzéki Meduza hírportál munkatársát, akit pénteken kábítószerrel üzérkedés címén vettek őrizetbe, kedden szabadon engedték, miután ejtették az ellene emelt vádat. Az orosz sajtóban elterjedt vélekedés szerint az újságíró elleni fellépést a moszkvai városi vezetés és egyes szakszolgálati vezetők korrupt ügyleteiről írt cikkei váltották ki. A belügyminiszter a történtek miatt két, a letartóztatásért felelős rendőrtábornok felmentését kérte az elnöktől, az eljárást végrehajtó rendőröket pedig az ellenük folytatott vizsgálat idejére felfüggesztette.

Kapcsolódók

Kimaradt?