Ferdítve cáfolja a maszol.ro-t Joseph Daul

A maszol.ro felelős szerkesztőjének címzett levélben reagált kedden Joseph Daul, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakciójának elnöke a Fidesz néppárti jövőjét firtató írásainkra. A politikus cáfolja a magyar kormánypárt esetleges kizárásáról szóló információinkat, ám állásfoglalásában több helyen ferdít, illetve elhallgat tényeket.

Daul előbb leszögezi, hogy az EPP EP-frakciójának dubrovniki büróülésének sem formálisan, sem pedig informálisan nem volt témája a magyarországi helyzet és ezen belül a Fidesz. Cáfolatát azzal nyomatékosítja, hogy megjegyzi: az április 12-én közölt cikkünk állításaival ellentétben a dalmát városban nem volt jelen Antonio López-Istúriz White, a Néppárt főtitkára. Állítása valós, a maszol.ro tudósítója tévedett ebben a tekintetben, csakhogy az EPP-frakcióelnök azt is cáfolja, hogy a cikkünkben említett április 11-dubrovniki vacsorát egyáltalán megtartották.

Ezzel a politikus saját későbbi állításaival mond ellent. Az április 15-én közölt cikkünkre reagálva ugyanis már elismeri a dubrovniki vacsora tényét, és megjegyzi, hogy azon elsősorban Horvátországról és nem Magyarországról volt szó. A maszol.ro nem állította, hogy a vacsora fő témája a Fidesz jövője volt, csupán azt, hogy ez a téma is terítékre került. Joseph Daul nem reagál viszont cikkünk legfontosabb információjára, miszerint saját maga kezdeményezett megbeszélést a magyarországi helyzetről Viviane Redinggel, az Európai Bizottság alelnökével.

Ugyancsak féligazság mögé bújva próbálja cáfolni, hogy a lengyel Jog és Igazságosság (PiS) – amellyel lengyel néppárti információk szerint a Fidesz tapogatózó tárgyalásokat folytatott az Európai Konzervatívok és Reformerek (ERC) frakciójához való csatlakozásról – nem volt az EPP tagpártja. A PiS nem volt tagja az EPP-nek, viszont tagja volt a mostani EPP-képviselőcsoport elődje, az EPP-ED európai parlamenti frakciónak.

Vivien Reding szóvivője, Mina Andreeva a Magyar Nemzet kérdésére hétfőn nem kommentálta a maszol.ro-ban megjelent információkat. Csak annyit mondott, a biztos asszony részt vett az EPP frakcióvezetőségének dubrovniki ülésén, ahol több négyszemközti tárgyalást is folytatott, ezek tartalmát azonban nem áll módjukban ismertetni.

Joseph Daul levele végén epésen üzen Viviane Redingnek, illetve újságírónknak szivárogtató munkatársának, felszólítva őket, hogy hozzá hasonlóan nevüket vállalva nyilatkozzanak a dubrovniki eseményekről.

Alább teljes terjedelmében közöljük Joseph Daul, az Európai Néppárt európai parlamenti frakcióvezetőjének a levelét.

Strasbourg, 2013. április 15.

A maszol.ro főszerkesztőjének figyelmébe:

Ezzel a levéllel szeretném nyomatékosan cáfolni azokat az állításokat, amelyeket az önök portálja tett két, április 12-én és 15-én közzétett cikkében. Az EPP és a Fidesz viszonya sem hivatalosan, sem informálisan nem szerepelt a dubrovniki találkozó témái között.

Teljesen alaptalan a maszol.ro által 2013. április 12-én közzétett információ, miszerint Joseph Daul, Antonio López-Istúriz White és Viviane Reding az úgynevezett dubrovniki vacsora alkalmával a Fidesz jövőjéről tárgyalt volna. Ilyen vacsora nem is létezett. Antonio López-Istúriz White, az Európai Néppárt főtitkára ott sem volt Dubrovnikban az EPP bürójának ülésén.

A 2013. április 15-i cikkének állításai is teljesen alaptalanok. A szóban forgó vacsora alkalmával hét személy ült az asztalnál, és bármelyikük tanúskodhat arról, hogy a beszélgetés fő témája Horvátország, nem pedig Magyarország volt.

A két cikket tendenciózusnak és teljesen alaptalannak találom. Az önök kiadványa úgy említette a nevemet, hogy meg sem próbálta leellenőrizni a „megbízható” forrás által kiszivárogtatott információ valóságtartalmát. További bizonyíték arra, hogy a cikk szerzője nem ellenőrizte le az információkat közlés előtt, hogy a lengyel Jog és Igazságosság (PiS) sosem volt az EPP tagja.

A sajtó szerepe, hogy helyes információkat szolgáltasson az olvasónak. Ezért arra kérem, jelentesse meg ezt a levelet, hogy az emberek megtudhassák a valós tényeket. Bízom abban, hogy levelemet teljes terjedelmében leközli, ugyanis nyilvánosan vállalom mindazok után a felelősséget, amit leírtam. Amennyiben Reding asszonynak vagy tanácsadóinak bármi mondanivalójuk van Magyarországgal kapcsolatban, azt ők is írásban tegyék meg.

Őszinte megbecsüléssel,

Joseph Daul

 

 

Kapcsolódók

Kimaradt?