FRISSÍTVE – Úzvölgyi katonatemető: a magyar kormány elvárja az eredeti állapot helyreállítását

FRISSÍTVE: Az úzvölgyi katonatemető eredeti állapotának helyreállítását, a kegyeletsértés és a sírgyalázás felszámolását várja el a magyar kormány a román hatóságoktól – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden a magyar Országgyűlésben. Korodi Attila RMDSZ-képviselő szerint a magyar külügy egy nappal korábban a diplomáciai szakzsargont használta, amikor úgy fogalmazott, hogy „tudomásul vette" Bukarest terveit.

Mint ismert, hétfőn Szijjártó Péter román kollégájával, Teodor Meleșcanuval egyeztetett a bukaresti védelmi tárca azon tervéről, miszerint a minisztérium hatáskörébe venné a román–magyar konfliktusok legújabb színterének számító úzvölgyi katonatemetőt. A telefonbeszélgetésről kiadott nyilatkozat akkor még úgy fogalmazott: a magyar külügy „tudomásul vette” a román fél szándékát.

Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője diplomáciai szakzsargonnak tartotta ezt a szófordulatot. „Ez a tudomásul vétel nem jelent mást diplomáciai nyelven, mint azt, hogy »meghallgattam az információkat«. Tehát ebből még nem lehet semmire sem következtetni, mert a magyar fél – gondolom – erre alapozva alakítja majd ki az álláspontját. Ez nem azt jelenti, hogy beleegyeznek vagy sem, hanem egy olyasfajta visszajelzés, hogy meghallgatták a másik felet” – magyarázta kedden kora délután a Maszolnak a politikus.

A Hargita megyei parlamenti képviselővel folytatott telefonbeszélgetésünk után percekkel jelent meg az MTI hírei között a magyar kormány álláspontja. Szijjártó Péter egy napirend előtti felszólalásra válaszolva elmondta: „a kormány egyetért a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ), amely valós párbeszédet, valamint a törvényesség, azaz a sírkert eredeti állapotának helyreállítását akarja. Mi ezt tekintjük az egyetlenegy elfogadható döntésnek, fejleménynek" – fogalmazott.

Szijjártó megerősítette: a magyar kormány elfogadhatatlannak tartja a múlt heti úzvölgyi történéseket, valamint azt a folyamatot, ami a történtekhez vezetett. Elfogadhatatlan a sírgyalázás, a kegyeletsértés, a történelmi tények tudatos meghamisítása és a temetőben magyar emberekkel szemben alkalmazott erőszak – jelentette ki.

Hozzátette: a román hatóságoktól elvárják, hogy kivizsgálják az erőszakos eseményeket, az elkövetőket pedig büntessék meg, illetve akadályozzák meg, hogy a jövőben ilyen előfordulhasson.

A miniszter azt mondta, az ügyben a jogi, a ténybeli és a morális igazság is Magyarország oldalán van. Közölte: a katonai temetőben alapvetően és többségében magyar katonák nyugszanak, minden releváns dokumentum ezt támasztja alá. Ezt mindenkinek tudomásul kell vennie – mondta.

Szijjártó Péter felidézte: az RMDSZ-es képviselők beadványai nyomán május 9-én az állami építkezési felügyelőség megállapította, hogy a dormánfalvi polgármesteri hivatal olyan dokumentáció alapján állította ki a temető román parcellájának létrehozásához szükséges engedélyt, amely nem bizonyította egyértelműen a terület feletti tulajdonjogát. Azaz a dormánfalvi városháza törvénytelenül állította a ki az építési engedélyt – összegzett.

Elmondta, május 10-én a bukaresti kulturális minisztérium is megállapította, hogy jogellenesen állították fel a betonkereszteket a magyar katonák síremlékeire.

A román védelmi minisztérium május 31-i állásfoglalása szerint az idegen háborús emlékhelyek átalakítása a minisztériumnak alárendelt Hősök emléke hivatal előzetes engedélyével végezhető el – idézte fel a miniszter, hozzátéve: a hivatal nem adott ki ilyen hozzájárulást.

A külügyminiszter azt mondta, Magyarország folyamatosan kereste a kommunikáció lehetőségét: a magyar katonai emlékezet és hadisírgondozó igazgatóság nevében számtalanszor keresték meg a román védelmi minisztériumot, de mindannyiszor elutasították őket. Hozzátette: a miniszterelnökök személyesen beszéltek a kérdésről és ő is többször tárgyalt a román külügyminiszterrel.

Szijjártó Péter közölte, hétfőn is kaptak telefonon tájékoztatást, amely után egyeztettek az RMDSZ vezetőivel és egyetértettek annak álláspontjával.

„Elvárjuk Romániától azt, hogy a kétoldalú kötelezettségeket és a nemzetközi szerződéseket betartva állítsák helyre az eredeti állapotot, a kegyeletsértés és a sírgyalázás felszámolását várjuk el a román hatóságoktól” – mondta.

Az úzvölgyi katonatemető körüli botrány csütörtökön csúcsosodott ki, amikor a román emlékmű felavatására érkezett több mint ezer fős, jórészt futballhuligánokból álló felbőszült tömeg erőszakkal betört a temetőbe, miután összetűzésbe keveredett a békésen tiltakozó, élőláncot alkotó magyarokkal és a kis létszámban kivezényelt csendőrökkel. A román „megemlékezők" egy része nemcsak a temető székelykapuját rongálta meg, hanem a magyar katonák fakeresztjeit is kitépte a földből.

Korodi: a belügyminiszter félretájékoztat

Korodi Attila hétfőn a Maszolnak kifejtette: az RMDSZ határozottan visszautasítja az úzvölgyi katonatemető átadását a védelmi minisztérium kezelésébe, és román–magyar hadisírgondozó vegyes bizottság létrehozását, a csíkszentmártoni önkormányzat bevonását és a temető eredeti állapotának helyreállítását kéri.

Korodi Attila reagált Carmen Dan belügyminiszter hétfő esti kijelentésére, mely szerint „román és magyar oldalról is egyaránt nagy számban voltak jelen ultrák” (futballdrukkerek – szerk. megj.) a múlt csütörtökön az úzvölgyi temetőben történ incidenseknél.

„A minisztert vagy félretájékoztatták a helyszíni eseményekről, vagy szándékosan ferdít és félreinformál – háborodott fel az RMDSZ-es képviselő. – A magyar közösség a dormánfalvi önkormányzat által elkövetett törvénytelenségek ellen tiltakozott bélkésen. Kérdem én, mikor látott a miniszter olyat, hogy ultrák imédkozva tüntetnek?”

Korodi Attila – azelőtt, hogy Szijjártó Péter nyilatkozata megjelent volna – azt mondta: biztos benne, hogy a magyar fél az RMDSZ álláspontját fogja képviselni ebben a kérdésben, mert „Magyarországnak az a fontos, ami a határon túli magyaroknak fontos”.

Kapcsolódók

Kimaradt?