Ismét napirendre tűznék Skócia függetlenségét

Mivel Skócia és az Egyesült Királyság egyre inkább különböző politikai utakon halad, szembe kell néznünk azzal, hogy a legjobb válasz erre az, ha Skócia képes a függetlenségre és saját jövőjének alakítására - jelentette ki Nicola Sturgeon skót miniszterelnök Brüsszelben kedden.

A skót miniszterelnök hangsúlyozta, Nagy-Britannia uniós tagságának megszűnése (Brexit) és a vezetői tisztségért folytatott brit kormányzati versengés „horror show-ja” mind azt mutatják, hogy Skóciának más utat kell kijelölnie, valószínűleg az Egyesült Királyságon kívül. „Skócia népének döntést kell hoznia, mielőtt túl késő lenne megfékezni a Brexit okozta károkat" - fogalmazott.

Sturgeon, a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője egynapos brüsszeli látogatásán megbeszélést folytatott Michel Barnier uniós Brexit-ügyi főtárgyalóval, a délután pedig Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével találkozik.

A skót kormány május végén terjesztette be az edinburghi parlamentben azt a törvénycsomagot, amelynek célja az újabb skóciai függetlenségi népszavazás kiírásának jogszabályi előkészítése.

Nicola Sturgeon a 2016-os EU-tagsági népszavazás óta többször is kilátásba helyezte, hogy Skóciában újabb népszavazást tartanak a függetlenségről, mert Skócia nem engedheti meg, hogy egyértelműen kinyilvánított bennmaradási szándéka ellenére "kirángassák" az Európai Unióból. Legutóbb áprilisban közölte, hogy még a következő skóciai parlamenti választások előtt, vagyis 2021-ig ismét népszavazást kell tartani a skót függetlenségről, ha Skóciát akarata ellenére kiléptetik az Európai Unióból.

A skót függetlenségről 2014 szeptemberében már tartottak egy népszavazást, de akkor az elszakadást ellenzők győztek 55 százalékos többséggel.

London már jelezte, nem fogja jóváhagyni az újabb skót függetlenségi népszavazást.

Kapcsolódók

Kimaradt?