Kísért Liviu Dragnea öröksége: megalázó presztízsveszteség érte Romániát az ENSZ-ben

Alulmaradt pénteken Románia az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) Biztonsági Tanácsának (BT) nem állandó tagsági helyéért folytatott versengésben Észtországgal szemben. A kudarc oka, hogy Bukarest elvesztette az arab államok támogatását.

A Biztonsági Tanács az ENSZ legnagyobb jogkörrel bíró szerve. Öt állandó, vétójoggal is rendelkező tag - Kína, Oroszország, az Egyesült Államok, Franciaország és az Egyesült Királyság - alkotja, valamint tíz, kétéves ciklusokra megválasztott nem állandó tag. A nem állandó tagokat a regionális csoportokból az ENSZ Közgyűlése választja meg. A nem állandó tagoknak nincs vétójoga, az elnöki tisztet pedig havonta más tölti be közülük.

A helyekért komoly versengés folyik, az egyes országok pedig többnyire hosszú kampányt folytatnak a tagság elnyerésért. Pénteken az ENSZ közgyűlésén Észtországnak két fordulóban sikerült nyernie Romániával szemben, Kelet-Európának ugyanis egyetlen helyet tartottak fenn, és ez a térség - más régiókkal ellentétben - nem tudott egyetlen közös jelöltben megállapodni. 

Miután az első fordulóban nem sikerült megszereznie az ENSZ 193 tagállama szavazatának kétharmadát, Észtország végül a második fordulóban 132 szavazatot kapott, míg Románia csak 58-at. (Románia az első fordulóban 78 szavazatot kapott). 

A bukaresti sajtó a kudarcot azzal magyarázza, hogy a jelenleg korrupcióért börtönbüntetését töltő Liviu Dragnea volt szociáldemokrata pártelnök nyomására Viorica Dăncilă miniszterelnök bejelentette: az Egyesült Államok példáját követve Románia Jeruzsálembe költözteti az izraeli nagykövetségét. Ezt rendkívül barátságtalan lépésnek tekintették az arab államok, amelyek most pénteken Bukarest ellen szavaztak az ENSZ közgyűlésén.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?