FRISSÍTVE – A dunai hajószerencsétlenség három újabb áldozatát találták meg

FRISSÍTVE: A múlt szerdai budapesti hajóbaleset újabb áldozatát emelték ki szerda délelőtt a Dunából a Hableány hajóroncsnál – közölte a magyar Terrorelhárítási Központ (TEK) az MTI-vel. A holttestre a műszaki mentésért felelős nemzetközi csapat egyik magyar búvára talált rá a hajó egyik nyílászárójánál, miközben a hajóroncs műszaki állapotát mérte fel, és lehetséges rögzítőpontokat keresett a későbbi kiemeléshez. FRISSÍTÉS: délután még két holttest került elő.

A magyar és külföldi szakemberek a hajóroncs mielőbbi kiemelése érdekében tovább folytatják a műszaki mentést előkészítő munkálatokat – tették hozzá.

Közben elindult a Clark Ádám-hajódaru Komáromból szerda reggel Budapestre, a hajóbaleset helyszínére, hogy kiemelje az elsüllyedt roncsot. A vízi jármű várhatóan (helyi idő szerint) délután 3-4 óra körül érkezik meg az Újpesti vasúti hídhoz, de csak csütörtökön halad tovább. A magas vízállás miatt a legnehezebben a Margit-híd alatt jut majd át a 200 tonna felemelésére képes monstrum.

A búvárok „emelőpontokat" alakítanak ki a hajóroncson, és ha minden optimális lesz, a hajódaru akár 20-30 perc alatt kiemelheti a Hableányt a vízből. Kockázatot jelent azonban, hogy nem lehet tudni, mennyire sérült meg a hajó a balesetben, így akár ketté is törhet a 70 éves vízialkalmatosság.

Múlt szerda este nem sokkal 9 óra után a Margit-hídnál a Viking szállodahajóval ütközött a jóval kisebb, dél-koreai turistákat szállító Hableány turistahajó, amely másodpercek alatt elsüllyedt. Hét embert kimentettek, hét dél-koreai állampolgár holttestét pedig még aznap megtalálták, 21 ember eltűnt. Azóta több újabb áldozat holttestét találták meg, de 15 embert még keresnek.

FRISSÍTÉS: Újabb két ember holtteste került elő a Dunából szerda délután, egy a Fejér megyei, egy pedig a budapesti Duna-szakaszon – közölték az M1 aktuális csatorna Híradójában. Elhangzott az is, hogy megérkezett Budapestre az a speciális hajódaru, amely a Hableány kiemelését segíti majd. A Clark Ádám-hajódaru azonban egyelőre nem közelíti meg a baleset helyszínét, mert meg kell várni, amíg 420 centiméterre apad a folyó. (Szerda délben 451 centiméter volt a folyó vízszintje Budapestnél, az előrejelzések szerint csütörtök délután indulhat meg az apadás.)

Ha bebizonyosodik, hogy a délután előkerült két holttest is a hajóbaleset áldozataié, akkor még 13 embert kell keresni.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?