Meghátrál az Európai Bizottság előtt a Fidesz

Elkerülné a Fidesz azt a forgatókönyvet, amelyet Viviane Reding, az Európai Bizottság alelnökének munkatársa az Új Magyar Szó dubrovniki tudosítóján keresztül „üzent meg” a magyar kormánypártnak, ugyanis a budapesti közigazgatási és igazságügyi tárca hétfőn több olyan törvény módosítását kezdeményezte, amelyet José Manuel Barroso EB-elnök is kifogásolt múlt pénteken Orbán Viktor magyar kormányfőnek címzett levelében – írja a nol.hu.

Így javasolják, hogy a pártok ne csak a közszolgálati médiában hirdethessenek az európai parlamenti választás előtt. Ugyanakkor a kereskedelmi televíziók és rádiók nem kérhetnének pénzt a reklámok közzétételéért.

Módosítanának az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökének ügyáthelyezési jogán is, kimondva: nem helyezhető át ügy az illetékestől eltérő bíróságra, ha az eljárásban az Európai Unió valamely kötelező jogi normáját kell alkalmazni. Répássy Róbert igazságügyi államtitkár a parlament alkotmányügyi bizottsága előtt azt mondta, a jövőben konkrét, egyedi ügyet az Országos Bírósági Hivatal elnöke nem helyezhet át, megszűnik az ezzel kapcsolatos jogköre. Ehelyett az elnök az Országos Bírói Tanáccsal egyetértésben jelölhet ki egy másik bíróságot, amely fogadni fogja azokat az ügyeket, amelyeket a leterhelt bíróság nem képes. Arról egyelőre nem lehet tudni, hogy a kifogásolt harmadik ügyben, a magyar államnak az Európai Bíróság ítéletéből fakadó fizetési kötelezettségére vonatkozó rendelkezéseket hogyan változtatják meg. Erről külön törvény nem rendelkezik, a megoldást az alaptörvény tartalmazza. Újabb alkotmánymódosítás már csak kormányzati presztízsokokból sem várható – mondták el a Népszabadságnak.

Orbán hétfő este az MTI szerint Bilbaóban azt mondta: a kormány várja a negyedik alkotmánymódosítás bizottsági vizsgálatának befejezését, és készen áll a kérdések megvitatására: „Megvárom, amíg elolvassák..., aztán majd beszélgetünk a konkrétumokról. Mi demokraták vagyunk, ezért hiszünk a tények és az érvek erejében.” A Népszabadság által megkérdezett fideszes politikusok állították, Orbán nem azért lépett még a levélváltás napján, mert „pánikot okozott”, hogy Barroso kötelezettségszegési eljárásokat helyezett kilátásba. Úgy vélik, a „kikényszerített” módosítások nem érintik a szuverenitást, hiszen nem az alkotmányt kell megváltoztatni.

Valószínűtlennek nevezték a felvetést, hogy azért módosítják ilyen gyorsan a kifogásolt törvényeket, mert a miniszterelnökhöz is eljutottak azok a jelzések, amelyekről a Maszol.ro hírportál írt, azaz, ha nem korrigálják a negyedik alkotmánymódosítást, akkor kizárhatják a Fideszt az Európai Néppártból. Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke Népszabadság kérdésére tagadta a maszol.ro-n megjelenteket, mondván: sem a Fidesz elnökségi ülésén, sem a miniszterelnöktől nem hallott arra utaló információt, hogy ki akarnák zárni a Fideszt. (Gyürk András fideszes EP-képviselő szintén cáfolta ezt.) Pokorni azt mondta, soha nem került szóba az sem, hogy a Fidesz a néppárt helyett már az Európai Konzervatívok és Reformerek frakciója felé orientálódik. Fideszes politikusok szerint „ha volt is nézeteltérés néppártiakkal, az el lesz simítva, amikor Orbán Viktor megérkezik az EPP-frakció ülésére”. Hiszen arról tud beszámolni, hogy a kormány kész a negyedik alkotmánymódosítás korrigálására, sőt már a parlamenti vita is elkezdődött.

A szerdai európai parlamenti ülést illetően, melyen a magyar ügy lesz napirenden, kormányoldalról senki nem tudta pontosan megmondani, hogy a kormányt ki képviseli a vitán. Azt sem erősítették meg, hogy Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes Strasbourgba utazik. Hétfő estig nem jeleztek hivatalosan felszólalási szándékot Martin Schulznak, az Európai Parlament elnökének. Volt, aki azt mondta, Szájer József fideszes EP-képviselő – ha ott lesz – „remekül” tud a negyedik alkotmánymódosítás mellett is érvelni.

Felszólal ellenben a „magyar vitán” Viviane Reding, és részletesen elmondja a bizottság álláspontját. Mint kiderült, kedden a biztosok ülésén napirenden lesz Magyarország, de egyelőre csak EP-vita előtti eszmecserét tartanak, nem várható döntés az eljárásokról.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?