EP-választás: Meleşcanu bocsánatot kért a külföldön szavazó román állampolgároktól

Bocsánatot kért Teodor Meleşcanu külügyminiszter azoktól a külföldön élő román állampolgároktól, akik csak hosszas sorban állás után vagy egyáltalán nem szavazhattak a vasárnapi európai parlamenti választásokon, ugyanakkor közölte, hogy vizsgálatot rendelt el azokban az országokban, ahonnan ilyen rendellenességeket jeleztek.

„Sajnálatomat fejezem ki és bocsánatot kérek azoktól a külföldön élő román állampolgároktól, akik nem tudtak élni szavazati jogukkal, vagy többórás sorokat kellett kiállniuk, hogy voksolhassanak" – idézi a külügy hétfői közleménye Teodor Meleşcanut.

A tárcavezető rámutat, bár növelték a külföldi szavazókörzetek számát, több helyen is problémák adódtak, ezért vizsgálatot rendelt el azokban az országokban, amelyekben rendellenességek voltak, hogy azonosítsák az okokat, illetve a megfelelő intézkedéseket, amelyekkel a jövőben elkerülhetők lennének az ilyen helyzetek.

Közleményében Meleşcanu hangsúlyozza, kezdeményezte a minisztériumon belül, hogy dolgozzanak ki törvénymódosító javaslatokat „a diaszpóra igényeihez igazított szavazási rendszer kifejlesztése” érdekében.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?