Felvidéki magyar EP-képviselet: az MKP növelte szavazatszámát, de nem volt elég a sikerhez

A felvidéki Magyar Közösség Pártja (MKP) 15 százalékkal – közel tízezerrel – több szavazatott kapott a szombati szlovákiai EP-választásokon, mint öt éve, a magasnak tekinthető országos részvétel miatt azonban nem szerez mandátumot az Európai Parlamentben – nyilatkozta vasárnap a Maszol megkeresésére Menyhárt József MKP-elnök az eddigi részeredménykről.

„Az EP-választások eredményei csupán 23 órakor lesznek nyilvánvalóak, az addigi részeredményekből viszont azt tudhatjuk, hogy pont a küszöbhatár alatt, 4.96 százalékkal van most jelen az MKP ebben a megmérettetésben” – hangsúlyozta az MKP elnöke, aki a felvidéki magyar közösség képviseletének jövőjére vonatkozó következtetést is levont már az eddigi adatokra alapozva.

 „A végleges eredményekig azt elöljáróban már elmondhatjuk: ha 2020-ban, a parlamenti választásokra nem áll össze egy magyar egység, amelynek feltételeit ilyen rövid idő alatt nem tudnám körvonalazni, akkor az országos törvényhozásból is kint találhatja magát a felvidéki magyarság” – summázott Menyhárt József, akit arra kértünk, elemezze az eddig tudottakat.

„Ha az országos részvétel 20 százalék körüli – 23 óráig várnunk kell, hogy ezt is pontosan megtudjuk – az MKP-nak 4,96, a Most-Hídnak pedig 2,6 százalékos az eredménye, akkor ez egyrészt azt jelenti, hogy az országos részvétel nagyon magasat nőtt, szinte örven százalékkal az öt évvel ezelőttihez képest. Másfelől meg azt is mutatja: az MKP 15 százalékkal növelte a rá leadott szavazatszámot, hiszen öt éve 30.600 szavazatunk volt, most pedig a 43 ezer környékén vagyunk. Mindeközben a Most-Hídnak vélhetően 32 százalékkal csökkent a támogatottsága: öt éve 32.700 volt, most pedig 22.300 környékére saccoljuk. Ha ezt nézzük, akkor mi erősödtünk, de mivel magas volt a részvételi arány, nem tudtunk bejutni az EP-be” – mondta az MKP elnöke az eddigiek ismeretében.

 

Menyhárt József az EP-választási összefogás célszerűségét firtató kérdésünkre azt is elmondta: Szlovákiában egy harmadik magyar alakulat is indított EP-listát, a Most-Híddal való összefogás pedig még csak szóba sem került ezen a választáson. Legutóbb az önkormányzati választásokon egyeztettek bizonyos helyeken. „Az MKP egy teljes és jó európai parlamenti jelöltlistával indult neki ennek a választásnak. Ha meg a számokat nézzük, akkor azt láthatjuk, hogy az MKP 4.96 százalékkal, a Most-Híd pedig 2,6 százalékkal van kint ebből a versenyből, ami ilyen helyzetben sem ad okot számunkra arra, hogy örüljünk a másik veszteségének, hiszen sokkal jobban rezeg a léc a mi esetünkben. Azonban azt is látni kell, hogy a vegyes pártnak a legutóbbi kommunikációja, meg maga a himnusztörvény kapcsán kialakult helyzet is csak rontott volna a magyar képviseleti esélyeken. Nem hiszem, hogy az összefogásról az EP-választás kapcsán érdemes lett volna bármit is latolgatni” – tette hozzá az MKP elnöke.  

Szerinte nem a szlovákiai elnökválasztás utószele volt, nem az hatott ki negatívan a felvidéki magyar választókra, mert ha ez így lenne, nem lett volna több szavazata az MKP-nak az előző EP-választásokhoz képest. Arra is rákérdezünk: mit gondol a szélsőségesek térnyeréséről, mandátumszerzéséről. „Marian Kotleba szélsőséges pártjának, a Mi Szlovákiánk Néppártnak (ĽSNS) két EP-képviselője lesz az Európai Parlamentben, és azt is látni kell, hogy legutóbb a kormánypárt, a SMER, hozzájárult: a Legfelsőbb Bíróság legitimálja azt, miszerint ez nem is egy fasiszta párt. Innentől aztán szépen építkezhetnek tovább, és az is várható, hogy amennyiben a szociáldemokraták ismét megnyerik a választásokat ősszel, akkor Kotlebáékkal fognak majd össze” – vázolta a jövő évi parlamenti választások kilátásait Menyhárt József.  

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?