EP-választás: Csehországban és Írországban is megkezdődik a szavazás


-A A+

Pénteken adhatják le szavazataikat a választásra jogosultak Írországban arra, hogy kik képviseljék az országot 2024-ig a strasbourgi Európai Parlamentben (EP), ezzel párhuzamosan pedig Csehországban is kinyitnak a szavazóhelyiségek, ahol két napig tart a választás.

Az újabb ciklus elején az Egyesült Királyság európai uniós kilépésének halasztása miatt ismét 751 tagú képviselő-testületben Írországnak 11, míg Csehországnak 21 hely jár.

A szavazóhelyiségek Írországban pénteken 22 órakor, Csehországban szombaton 14 órakor zárnak, de az eredményeket majd csak vasárnap este teszik közzé, miután az összes tagállamban véget ér a voksolás.

Legutóbb, 2014-ben Írországban a választásra jogosultak 52,4 százaléka szavazott, Csehországban ez az arány 18,2 százalék volt.

Csütörtökön az Egyesült Királyságban és Hollandiában voksoltak. Szombaton a kétnapos csehországi voksolás második napja mellett Lettországban, Máltán és Szlovákiában is választanak. A legtöbb uniós országban, köztük Romániában és Magyarországon is május 26-án, vasárnap lesz az EP-választás.
HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X