Lövöldözés egy amerikai szikh templomnál

Hét ember meghalt vasárnap egy szikh templomnál történt lövöldözésben a Wisconsin állambeli Milwaukee külvárosában - közölte a helyi rendőrség.szikh

A támadót, aki tüzet nyitott a templomban összegyűlt többtucatnyi hívőre, egy rendőr lőtte le, aki maga is megsebesült az épület parkolójában vívott tűzharcban. Bradley Wentlandt rendőrfőnök szerint a szentélyen belül négyen, a falakon kívül hárman vesztették életüket.

Három sebesült férfit a milwaukee-i Froedtert Kórház intenzív osztályán kezelnek, mindhármuk állapota válságos. Az egészségügyi intézmény tájékoztatása szerint kettejüket arcba lőtték. Arról, hogy az incidensben hányan sebesültek meg, nem hangzott el hivatalos tájékoztatás.

A rendőrség szerint az elkövető egyedül cselekedett. Több szemtanú viszont azt mondta, hogy a tettesek többen voltak, és túszokat is ejtettek. Ezt hivatalos források nem erősítették meg.

Az Oak Creekben történt incidens okairól a hatóságok egyelőre nem adtak tájékoztatást. A kiszivárgott információk szerint a tettes egy kopasz, fehér férfi volt, aki trikót viselt.

Az incidensről az amerikai elnököt is értesítették - közölte John Brennan, Barack Obama terrorelhárítási tanácsadója. Obama közleményben fejezte ki a saját és a felesége együttérzését a wisconsini áldozatok hozzátartozóinak, és ígéretet tett rá, hogy a szövetségi kormány minden támogatást megad a tragikus erőszakcselekmény felderítéséhez. Obama rámutatott, hogy a szikhek tagjai a szélesebb értelemben vett amerikai családnak, és hozzájárultak annak gyarapításához.

A monoteista, a hindu kasztrendszert és a nők muszlim szegregációját egyaránt elutasító szikh vallást mintegy félezer évvel ezelőtt Nának guru alapította az indiai Pandzsábban. Az Egyesült Államokban nemegyszer előfordult, hogy a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után bántalmazták a vallás követőit, mert muszlimnak nézték őket.

Kimaradt?