Pedofíliát vizsgáló különbizottság alakult Lengyelországban

Egy különbizottság felállítását jelentette be kedden Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő, amely a különféle társadalmi közegekben előforduló pedofília eseteit vizsgálja majd.

A keddi kormányülést követő sajtóértekezleten Morawiecki közölte: a testület feladata „a jelenlegi rendszer gyenge pontjainak” azonosítása lesz, valamint mindenféle olyan esetek kiküszöbölése is, amikor a kiskorúakkal szembeni szexuális visszaéléseket eltussolják.A bizottság munkája az egyházi személyek által elkövetett visszaélések eseteire is vonatkozik, de szemügyre veszik a művészi, a pedagógus köröket is, „minden társadalmi csoportot, különösen azokat, amelyek munkájuk során kapcsolatba kerülnek a gyermekekkel” - mondta el Morawiecki.

A pedofília sajnos különféle közegekben fordul elő, és valóban izzó vassal kell ezt kiégetni - jelentette ki a kormányfő. „Sem az egyenruha, sem a papi gallér, sem az orvosi köpeny, sem a pufajka, sem a Nobel-díj (...) nem menthetnek fel senkit a felelősség alól” - fűzte hozzá.

A lengyel miniszterelnök szerint a bizottságba az ellenzék képviselőit is meghívják.

Statisztika: a pedofil tettek elkövetői a leggyakrabban a gyerekek családtagjai

A lengyel alsóház múlt héten jóváhagyta a kiskorúak elleni szexuális visszaélések büntethetőségének szigorítását. A szavazást a fő ellenzéki frakció, a Polgári Platform-Polgári Koalíció, valamint a szintén ellenzéki balliberális Modern bojkottálta.

Mindkét tömörülés - hivatkozva a napokban bemutatott, nyolc lengyel pap pedofil bűntetteit feltáró dokumentumfilmre - egy világi bizottság felállítását kezdeményezte, mely az egyházi dokumentumokra is támaszkodva kifejezetten a papok által elkövetett pedofil bűntetteket vizsgálná.

Lengyel rendőrségi statisztikák szerint a pedofil tettek elkövetői a leggyakrabban a gyerekek családtagjai, az esetek többségében alacsony képzettségű személyek. Patryk Jaki lengyel igazságügyi miniszterhelyettes által múlt héten közzétett adatok szerint a jelenleg a pedofília miatt börtönbüntetést töltő 877 személy között két pap és egy szerzetes van.

A kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) elnöke, Jaroslaw Kaczynski a Gazeta Polska lengyel konzervatív hetilapnak adott, kedden megjelent interjúban az egyházi személyek által elkövetett visszaélésekről elmondta: az egyház e téren sok hibát követett el, mindazonáltal „az egyes papok által elkövetett bűntettek legszigorúbb megítélése mellett szem előtt kell tartani, hogy csak marginális jelenségről van szó”, amelyet viszont - amint Kaczynski aláhúzta - határozottan orvosolni kell.

Kapcsolódók

Kimaradt?