A Keleti Partnerség képviselőivel találkozik hétfőn Klaus Johannis államfő

A Keleti Partnerség államainak képviselőivel találkozik hétfőn Brüsszelben a román államfő. Klaus Johannis a kezdeményezés megszilárdítása mellett fog állást foglalni a megbeszélés során – derül ki az Államelnöki Hivatal pénteki közleményéből.

Eszerint a román államfő hangsúlyozni fogja, hogy a Keleti Partnerség létrejötte óta eltelt 10 év alatt ez a kapcsolat jelentősen hozzájárult az Unió keleti partnereinek gazdasági és társadalmi megszilárdításához, valamint az EU keleti határainak megerősítéséhez.

A találkozóra az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk indítványára kerül sor a Keleti Partnerség létrejöttének tizedik évfordulója apropóján. A Keleti Partnerség lényege az Európai Unió, illetve Örményország, Azerbajdzsán, Fehéroroszország, Grúzia, a Moldovai Köztársaság és Ukrajna közötti szoros együttműködés kialakítása a demokrácia, a jólét és a stabilitás megteremtése érdekében.

A találkozón részt vesznek az Unió döntéshozói: Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, Federica Mogherini, az Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, valamint Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke. Klaus Iohannis mint az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét betöltő ország államfője vesz részt az eseményen.

Kapcsolódók

Kimaradt?