Udvarhelyszék lesz az idei Székely Fesztivál díszvendége

Udvarhelyszék, Székelyföld történelmi központjának települései lesznek a díszvendégei az idei Székely Fesztiválnak, amelyet a hétvégén rendeznek meg a budapesti Millenáris parkban, ahol péntektől vasárnapig kulturális programokkal, székely ételekkel, italokkal, kézműves termékekkel várják a látogatókat.

A hétvégén minden nap egy-egy megye – Maros, Hargita, Kovászna – mutatja be kulturális értékeit a Millenáris park több helyszínén.

Domokos István, a fesztivál szervezője a hétfői sajtótájékoztatón elmondta, hogy immár ötödik alkalommal rendezik meg a háromnapos eseménysorozatot, amely az idén ingyenesen látogatható. Az esemény kiemelt vendége Böjte Csaba szerzetes lesz. Az esemény célja a székely kultúra és hagyomány, a természeti értékek és a székely gasztronómia megismertetése.

Hatvan műsorszám, több mint 500 fellépő

Négy helyszínen hatvan műsorszám és több mint 500 fellépő mellett csaknem 100 kézműves termelő portékái, valamint turisztikai kiállítás és két művészeti tárlat is várja a látogatókat. A Balla Géza Pincészet borai mellett az érdeklődők megkóstolhatják az Erdélyi Pálinka Lovagrend vadgyümölcs-pálinkáit is. A gyerekek sok más program mellett a Székely Legendárium rajzfilmvetítésein vehetnek részt.

A fellépők között van a Bekecs Néptáncegyüttes, a Csíkszentsimoni Ifjúsági Fúvós Zenekar, a Százlábú Néptáncegyüttes és Borbáth Szilveszter. Szombat délután külön műsort tart a szentegyházi gyermekkórus 130 székely gyerek közreműködésével.

Láng Zsolt II. kerületi polgármester a külhoni kapcsolatok erősítésének fontosságát hangsúlyozva elmondta, hogy a kerület nagy hangsúlyt fektet a külhoni magyarság kultúrájának népszerűsítésére, többek között kiemelten támogatja a Kolozsvári Magyar Napok megrendezését.

A nemrég átadott Nemzeti Táncszínház is több határon túli előadással és társulattal várja az érdeklődőket a Millenáris parkban, amellyel több közös értékteremtő programban is együttműködik az önkormányzat – tette hozzá.

Kulturális és kulináris kínálat

Bíró Barna Botond, Hargita megyei tanácsának alelnöke hangsúlyozta: kulturális és kulináris kínálatuk legjavát hozzák el Udvarhelyszékről az idei rendezvényre. A programok közül kiemelte a Székelykeresztúr és Szenterzsébet vidékéről érkező Cickom Énekegyüttest, valamint a Székelyudvarhelyi Néptáncműhely előadását. Emellett háztáji gazdaságok termékei is bemutatkoznak, lesz kóstolás és vásár is.

A Vámszer Géza Művészeti Népiskola oktatói és fellépői fafaragást, kerámiázást és nemezelést tartanak, vasárnap pedig a Székely Legendárium Varázspatkó című új rajzfilmjének budapesti premierjén vehetnek részt az érdeklődők.

Grüman Róbert, a Kovászna megyei önkormányzat alelnöke a programok közül kiemelte az interaktív népi foglalkozásokat és a mézeskalács-készítést, valamint a népi mesterségeket bemutató kiállítást. De fafaragásról, kovácsmesterségről szóló rövidfilmeket is láthatnak az érdeklődők – tette hozzá.

Glázer Tamás, a Millenáris park ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, hogy évről évre növekszik az érdeklődés a Székely Fesztivál iránt, minden évben átlagosan 30 ezren látgatót vonzott az eseménysorozat.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?