Új nukleáris egyezményről egyeztetett telefonon Trump és Putyin

Donald Trump amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök egy lehetséges új nukleáris egyezményről is egyeztetett telefonon – jelentette be pénteken Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője.

A szóvivő szerint a két elnök több mint egy órán keresztül tárgyalt egymással telefonon. Megvitatták, hogy vagy új nukleáris egyezményt kötnek, de az már Kína bevonásával háromoldalú megállapodás lenne, vagy a még meglevő amerikai–orosz stratégiai szerződést hosszabbítanák meg.

Sarah Huckabee Sanders elmondta azt is az újságíróknak: a megbeszélésen a nukleáris egyezmény lehetősége mellett Donald Trump és Vlagyimir Putyin megvitatta a venezuelai helyzetet és Észak-Korea atomfegyver-mentesítésének ügyét.

A szóvivő tájékoztatása után pár perccel Donald Trump Twitter-bejegyzésben „nagyon jó” és „gyümölcsöző” beszélgetésnek minősítette egyeztetéseit az orosz elnökkel. Azt írta: „ahogyan már a boszorkányüldözés előtt mindig is mondtam, nem rossz, hanem jó dolog, ha jól kijövünk Oroszországgal, Kínával és mindenki mással is”.

Trump, kiegészítve Sarah Huckabee Sanders tájékoztatását, azt is közölte: Vlagyimir Putyinnal megvitatott kereskedelmi kérdéseket is, valamint az „orosz kacsát”. Ezzel a 2016-os választási kampánycsapatának munkatársai és oroszok közötti összejátszásról folytatott Mueller-vizsgálatra utalt, amelynek eredményeképpen Robert Mueller, a vizsgálóbizottság vezetője megállapította, hogy sem Trump, sem munkatársai nem játszottak össze oroszokkal a választási győzelem érdekében.

Kapcsolódók

Kimaradt?