Elkezdődött az új selyemút nemzetközi fóruma

Csütörtökön Pekingben kezdetét vette az Egy övezet, egy út kezdeményezésről második alkalommal megrendezett nemzetközi fórum, amelyen a 2013-ban Hszi Csin-ping kínai elnök által előterjesztett, új selyemút néven is emlegetett terv résztvevői a több- és kétoldalú együttműködésekről folytatnak tárgyalásokat.

A háromnapos rendezvény első napján az üzleti szféra vezetőinek konferenciáját és 12 tematikus fórumot tartanak.

A globális gazdasági-infrastrukturális kezdeményezéssel Kína azt a nagyszabású célt tűzte ki, hogy az ázsiai infrastrukturális hálózat kiszélesítése mellett szorosabb összeköttetéseket hozzon létre a Közel-Kelettel, Európával és Afrikával, valamint a dél-amerikai kontinenssel. Nyugaton némi gyanakvással tekintenek a tervre, melyben Peking befolyásszerzési szándékát látják.

A pénteki megnyitó ünnepségen a kínai elnök mond beszédet, szombaton pedig a fórumon részt vevő 37 állam-, illetve kormányfő, valamint egyéb vezetők csúcstalálkozója zajlik.

Az új selyemút tervét sokan amiatt kritizálják, mert úgy vélik, hogy Peking ezen keresztül adósságcsapdákkal igyekszik megszilárdítani befolyását a részt vevő országok felett. A kínai vezetés elutasítja ezt a vádat. Vang Ji külügyminiszter múlt heti sajtótájékoztatóján kiemelte: az Egy övezet, egy út terv nem geopolitikai eszköz, csupán egy platform a többoldalú, minden fél számára előnyös együttműködés számára.

A fórum első napján folytatott tanácskozáson Liu Kun pénzügyminiszter is hangsúlyozta: Kína elemzési mintát dolgoz ki a kezdeményezés égisze alatt zajló projektek hitelezésének fenntarthatóságára vonatkozóan annak érdekében, hogy az adósságkockázatok megelőzhetőek, illetve kezelhetőek legyenek.

A rendezvényen szintén részt vevő Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója üdvözölte a fenntartható hiteleket előirányzó megoldást, melyet „a jó irányba tartó előrelépésnek” nevezett.

Ji Kang kínai jegybankelnök pedig elmondta: a befektetéseknél a helyi valutákat használják majd, hogy kiküszöbölhető legyen az árfolyamkockázat.

A csúcstalálkozón mások mellett Magyarország, Olaszország, Szerbia, Ausztria és Csehország vezetői is részt vesznek, de jelen lesz Vlagyimir Putyin orosz elnök, Imran Hán pakisztáni kormányfő és António Guterres ENSZ-főtitkár is.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?