Elindította EP-választási kampányát az új Brexit-ellenes párt

Elindította kedden európai parlamenti választási kampányát a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) ellen küzdő új brit párt, a Change UK.

A párt hetven EP-képviselőjelöltje között van Rachel Johnson, Boris Johnson volt külügyminiszter EU-párti álláspontjáról ismert húga. Boris Johnson a kormányzó brit Konzervatív Párt keményvonalas Brexit-párti frakciócsoportjának egyik zászlóvivője, aki a brit EU-tagságról 2016-ban tartott népszavazáson a kilépésért kampányoló tábor frontembere volt. A referendumon a kilépésre voksolók kerültek szűk, 51,89 százalékos többségbe.

A Change UK pártot az a 11 fős független alsóházi frakciócsoport alapította, amelynek tagjai a Konzervatív Pártból és az ellenzéki Munkáspártból léptek ki február közepén, mivel nem értettek egyet addigi pártjuk Brexit-stratégiájával.

A nyugat-angliai Bristolban tartott keddi EP-választási kampányindítón Heidi Allen, a Change UK ügyvezetője, volt tory képviselő kijelentette: a párt azoknak a választóknak a természetes otthona, akik azt szeretnék elérni, hogy Nagy-Britannia az Európai Unió tagja maradjon. Hozzátette: a jelöltválasztási folyamat meghirdetése után 3700-an jelezték azt a szándékukat, hogy a Change UK jelöltjeként szeretnének indulni a brit EP-választásokon.

A párt egyik legismertebb jelöltje Rachel Johnson mellett Gavin Esler újságíró, a BBC közszolgálati tévétársaság legnagyobb nézettségű politikai műsorainak volt szerkesztője. Esler a keddi kampányindító rendezvényen kijelentette, hogy a brit politika „világszerte köznevetség tárgyává vált. Nem velünk, hanem rajtunk nevetnek". Hozzátette, hogy Nagy-Britannia „jobb a múltban gyökerező agyhalott politikánál".

Egyelőre kérdéses azonban, hogy Nagy-Britanniában is megtartják-e az európai parlamenti választásokat. A brit EU-tagság az eredeti menetrend alapján március 29-én megszűnt volna.

Theresa May konzervatív párti miniszterelnök kezdeményezésére azonban az EU ezt a határidőt eddig kétszer meghosszabbította, miután a londoni alsóház háromszor is elutasította a Brexit feltételrendszeréről novemberben elért megállapodást. A két hete tartott soron kívüli EU-csúcs döntése alapján a jelenlegi haladék október 31-ig terjedhet, de ennek feltétele az, hogy Nagy-Britanniának részt kell vennie a májusi EP-választásokon, ha a brit parlament május 22-ig sem fogadja el a Brexit-megállapodást. Ebben az esetben a brit EP-választásokat május 23-án rendeznék.

Ha a május 22-i határidőig nem sikerül elfogadtatni a Brexit-megállapodást a londoni parlamentben, és brit a kormány az EP-választásokon sem lenne hajlandó részt venni, akkor a brit EU-tagság június 1-én megállapodás nélkül megszűnne. Ezt a forgatókönyvet azonban a konszenzusos elemzői vélemény teljesen valószínűtlennek tartja, és a brit kormány is már megtette az első formális lépéseket a brit EP-választási részvétel jogi előkészítésére.

A brit választóknak a lakhelyük szerint illetékes helyi tanácsok már ki is küldték a választási regisztrációhoz szükséges dokumentumokat. A napokban alakult még egy új párt, szintén elsősorban az EP-választásokra, de ez a formáció a Change UK EU-párti politikájával homlokegyenest ellenkező irányvonalat képvisel.

Nigel Farage, a brit belpolitika radikálisan EU-ellenes táborának veterán szószólója, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának (UKIP) volt vezetője április 12-én jelentette be hivatalosan a Brexit Párt megalakulását, a brit politika arculatának teljes megváltoztatását, „politikai forradalmat" kitűzve elérendő célként.

A felmérések szerint Farage új pártja vezeti a brit EP-választásokon várhatóan induló pártok támogatottsági listáját.

Kapcsolódók

Kimaradt?