Lépfenével fertőzött húst árultak Kötegyánban, többen kórházba kerültek

A román határ melletti magyar községben többen kórházba kerültek, miután lépfenével fertőzött szarvasmarhahúst fogyasztottak.

Szombaton a 444.hu-nak több olvasó jelezte, hogy a Békés megyei Kötegyán lépfenével fertőzött húst árultak feketén, az azt fogyasztók közül pedig többen kórházba kerültek. A portálnak a rendőrség megerősítette: valóban elpusztult szarvasmarhát dolgoztak fel, majd árultak egy háztartásban.

A hatóságok kivonultak az állatot feldolgozó házhoz, és fertőtlenítették azt, így próbálva megakadályozni a fertőzés terjedését. A húsból fogyasztók közül többen kórházba kerültek, beleértve azt a nőt és férfit is, akik a döghúst árulták.

A magyar hatóságok rossz minőségű termék forgalomba hozatala bűntett gyanúja miatt vizsgálódnak. Egyelőre nem ismert, hogy hányan ettek a fertőzött húsból és hányan vásároltak ilyet.

Nem tudják, hogy Bihar megyébe is jutott volna a húsból

Bihar megyét egyelőre nem figyelmeztették a magyarországi hatóságok, tájékoztatott Răzvan Puia, a Bihar Megyei Prefektúra sajtószóvivője, aki portálunk kérésére érdeklődött a Bihar megyei Élelmiszer-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságnál (DSVSA).

Mint mondta, vélhetően a magyarországi nyomozás lezárását várják, de egyelőre nincs jele annak, hogy Biharba is került volna a fertőzött és feketén árusított marhahúsból.

Szakértő: veszélyben vannak a húsból fogyasztók

A lépfene (anthrax) akut, néhány formájában magas halálozási aránnyal járó fertőző megbetegedés, melyet a Bacillus anthracis nevű baktérium okoz. A lépfene leggyakrabban vadon élő és háziasított kérődzőknél fordul elő, de ha beteg állattal, annak szövetével vagy a lépfene spóráival érintkezésbe kerül, az embert is megfertőzi.

A Blikknek nyilatkozó Ócsai Lajos járványügyi szakértő szerint nagy veszélyben van az, aki érintkezett a fertőzött hússal. A baktérium spórája akkor fertőzheti meg az embert, ha például lépfenés állatot darabol, szeleteli, klopfolja vagy aprítja a húst. A kórokozó a bőrön élénkpiros, fájdalmas, ijesztő furunkulust okoz.

Ha a lépfene a véráramba jut, akár halálos is lehet, viszont ritka, hogy a baktérium emberről emberre terjedjen, részletezte. A lépfene belélegezve tüdőanthraxot okoz: az elején influenzaszerű tünetek jelentkeznek, majd néhány nap múlva légzési elégtelenséghez és légzésleálláshoz vezet a megbetegedés. 

 

Kapcsolódók

Kimaradt?