Horogkeresztekkel firkálták össze Magyarország belgrádi nagykövetségének épületét

Horogkeresztekkel firkálták össze Magyarország belgrádi nagykövetségének épületét kedd éjszaka, a diplomáciai képviselet dolgozói a falfirkát már letakarították, és feljelentést tettek ismeretlen tettes ellen.

Az önkényuralmi jelek mellett a „Tünés az utcámból" és a „fasiszták" felirat volt olvasható. A belgrádi magyar nagykövetség épülete Belgrád központjának egy forgalmas utcájában található.

Egyelőre nem lehet tudni, ki volt a firkáló, a tett kiváltó oka lehet viszont az, hogy a közelmúltban Sergej Trifunovic színész, az ellenzéki Szabad Polgárok Mozgalmának elnöke sértő megjegyzéseket tett a magyarokra. Azt mondta: a szerb nép elhagyja az országot, Aleksandar Vucic elnök pedig arabokat és magyarokat telepít be Szerbiába. Később azt állította, csak rosszul fogalmazott, nem akarta megsérteni a magyarokat, és bocsánatot kért.

Szerbiában a legutóbbi népszámlálási adatok szerint körülbelül 250 ezer magyar él, főként a Vajdaságban, de mintegy 1800-an Belgrádban is magyarnak vallották magukat. Magyarország és Szerbia kormánya között a politikai vezetők elmondása szerint soha nem volt még olyan jó a kapcsolat, mint az utóbbi években.

 

 

Kapcsolódók

Kimaradt?