Ferenc pápa a Colosseumnál: a menekülteket „politikai számítások miatt páncélba burkolt szívek várják”

Egyebek között a menekültek elől való elzárkózás miatt sajnálkozott Ferenc pápa Rómában, a Colosseum előtt elhangzott péntek esti meditációjában. Szomorúnak nevezte, hogy a hazájukban dúló konfliktusok elől menekülőket „zárt ajtók és politikai számítások miatt páncélba burkolt szívek várják”.

A pápa a Colosseumnál tartott meditációja előtt a vatikáni Szent Péter székesegyházban nagypénteki igeliturgiát, ahol földön fekve imádkozott. Ez az úgynevezett nagypénteki „csonka mise”, amikor a pap a hódolat jeléül a szertartás kezdetén teljes testével a földre borul, miközben a hívek térdre ereszkednek. A miseruha színe pedig, Jézus vértanúságára utalva, a piros.

A katolikus egyházfő a Colosseumnál tartott alkalmat arra is kihasználta, hogy bírálja a haszonlesést és a hatalmat. Kitért arra, hogy vannak olyan családok, amelyeket „szétrombolt az árulás és a rosszindulat és az önzés ártalmas kísértése”.

Ferenc pápa a világ egyik keresztjének nevezte, hogy lehetnek emberek, akik „éheznek a kenyérre és a szeretetre”, másokat „elhagyják még a saját fiaik és rokonaik”. Ugyancsak a világ keresztje, mondta, hogy „népek szomjaznak az igazságra és békére” és hogy „nincs meg nekik a hit vigasza”.

A pápa szerint az emberiség „a bizonytalanság és a pillanat kultúrájának sötétségében tévelyeg”.

Ferenc pápa megemlítette azokat a hívőket is, aki Isten szavainak megfelelően akarnak élni, de „háttérbe szorítják még a saját családtagjaikat is”. Mások, akik „megpróbálják elvinni a világnak Isten fényét, nevetségessé és megszégyenítetté téve érzik magukat”. Az egyházfő végül felemelte szavát az emberek gyengeségei, a képmutatásuk, az árulásaik, bűneik és megszegett ígéreteik ellen.

Kapcsolódók

Kimaradt?