Észak-Korea újabb rakétakísérletet hajtott végre

Az amerikai védelmi minisztérium csütörtökön megerősítette, hogy Phenjan rakéta fegyverkísérletet hajtott végre. Patrick Shanahan ügyvezető miniszter Washingtonban – az albán védelmi miniszterrel tartott tárgyalásai előtt – beszélt arról újságíróknak, hogy Phenjan nem ballisztikus rakétával hajtott végre kísérletet.

Csütörtökre virradóra a KCNA észak-koreai hírügynökség jelentette, hogy Phenjan új típusú „taktikai” fegyvert próbált ki. Azt nem részletezték, hogy ez pontosan milyen fegyver, csak annyit írtak róla, hogy „különleges módon” lehet irányítani és „nagy erejű robbanófejjel” rendelkezik.

Az első kommentárok is arról szóltak már, hogy vélhetően rövid hatótávolságú, nem nagy hatótávolságú ballisztikus rakétát teszteltek. Shanahan ezt erősítette meg. A Pentagon vezetője úgy fogalmazott: „nem akarok kitérni hírszerzési jelentéseink részleteire, csak annyit mondhatok, hogy valóban nem ballisztikus rakétáról volt szó”.

Arra az újságírói kérdésre, hogy vajon a kísérletet a földön hajtották-e végre, vagy fellőtték-e a rakétát, Shanahan homályos választ adott: „Lehet azt mondani, hogy kilőtték, felbocsátották, tesztelték. Ezek szinonimák”.

Phenjan csütörtökön azzal a követeléssel is előállt, hogy Washingtonban váltsák le Mike Pompeo külügyminisztert, mint az észak-koreai nukleáris leszerelési tárgyalások amerikai delegációvezetőjét, és helyette egy „kommunikációjában óvatosabb, érettebb” politikust nevezzenek ki főtárgyalónak. Az észak-koreai hírügynökség idézte Kvon Dzsong Gunt, a phenjani külügyminisztérium amerikai ügyekkel foglalkozó részlegének vezetőjét, aki azt hangoztatta: attól tart, hogy amennyiben változatlanul Pompeo vezeti a tárgyalásokat, akkor „rossz lesz a hangulat, és a tárgyalások újra megrekednek”.

Az amerikai külügyminisztérium szóvivője ezzel kapcsolatban megjegyezte: az Egyesült Államok továbbra is kész a konstruktív tárgyalásokra Észak-Koreával.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?