Magyar EP-képviselők: az Európai Néppárt ítélje el Kelemen Hunor Ukrajnából történő kitiltását

Több magyar EP-képviselő levélben fordult Joseph Daulhoz, az Európai Néppárt (EPP) elnökéhez, hogy ítélje el Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökének Ukrajnából történt kitiltását - közölte Bocskor Andrea fideszes EP-képviselő az MTI-hez eljuttatott közleményében szerdán.

A levél aláírói között szerepel Bocskor Andrea mellett Deli Andor és Tőkés László fideszes, Hölvényi György kereszténydemokrata európai parlamenti képviselő, Csáky Pál, a szlovákiai Magyar Közösség Pártjának (MKP), valamint Sógor Csaba és Winkler Gyula, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) EP-képviselői.

Az ukrán hatóságok április elején megtagadták Kelemen Hunor RMDSZ-elnök belépését az országba, aki a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) alapításának 30. évfordolója alkalmából tartott közgyűlésre igyekezett. A román diplomata útlevéllel közlekedő politikust arról tájékoztatták, hogy 2020-ig nem léphet be Ukrajna területére, ennek okát azonban nem ismertették.

A levél aláírói elfogadhatatlannak, jogsértőnek, az európai értékekkel, és a demokráciával ellentétesnek nevezték az ukrán határrendészet intézkedését. Felszólították az Európai Néppárt elnökét, hogy ítélje el az esetet és tegyen konkrét lépéseket annak érdekében, hogy az ukrán hatóságok hagyjanak fel a magyar nemzetiségű polgárok, politikusok zaklatásával, és ne akadályozzák a magyarok közötti kapcsolattartást.

"Támogatni szeretnénk Ukrajna európai útját, és szeretnénk, hogy végre valós, pozitív változások történjenek a demokrácia és a nemzeti kisebbségek jogait illetően" - fogalmaztak a képviselők.

Kapcsolódók

Kimaradt?