FRISSÍTVE - Teljesen beomlott a párizsi Notre-Dame-székesegyház tetőszerkezete

FRISSÍTVE: Kigyulladt a párizsi Notre-Dame hétfő este, a székesegyház teljes tetőszerkezete lángra kapott, hatalmas a füst. A katedrális tetőszerkezete teljesen beomlott.  A legfrissebb értesülések szerint az egyik harangtornyot is elérte a pusztító tűz. Cikkünk folyamatosan frissül.

Az első hírek szerint a tűz a restaurálási munkálatokhoz felállított állványzaton, a tetőszerkezetnél keletkezett és onnan terjedt tovább – írta az MTI. A rendőrség a környéket kiürítette. 

A katasztrófa miatt Emmanuel Macron francia államfő lemondta az aznapra tervezett televíziós beszédét. Az elnök és Anne Hidalgo párizsi polgármester egyaránt szörnyűségesnek nevezte a világhírű épületben pusztító tüzet. Párizs alpolgármestere, Emmanuel Grégoire a műalkotások megóvását és azt nevezte a legfőbb célnak a BFMTV francia televíziónak, hogy az embereket megóvják a részlegesen összeomló épület jelentette veszélyektől.

Közben a székesegyház szóvivője azt mondta, arra számítanak, hogy a templom egész födélszerkezete le fog égni. Egyelőre nem tudni, mi okozta a lángokat. A France 2 közszolgálati televízió szerint a rendőrség balesetként kezeli a tűzesetet.

A tűz következtében már összeomlott a felújítás alatt álló gótikus katedrális kúp alakú tornya, és szemtanúkra hivatkozva hírügynökségek azt jelentették, hogy a teljes tetőszerkezet odaveszett. „Egy egész nemzet gyászol” – írta a Twitter közösségi portálon a francia államfő, mitán beomlott a tetőszerkezet. Emmanuel Macron együttérzését fejezte ki „minden katolikusnak és minden franciának”. Az Elysée-palota közölte, hogy az elnök a helyszínre megy.

A helyszínen hétfő este több száz tűzoltó dolgozott, munkájukat egy helikopter és egy drón segítette. Az AP szerint vizet permetező repülőkön kívül a francia hatóságok minden eszközt bevetnek a tűz megfékezéséhez. A repülőket azért nem használják, mert egy ilyen tűznél attól tartanának, hogy a víztől is beomolhatna az egész tetőszerkezet. A katasztrófának a hatóságok szerint nincsenek sérültjei.

A katedrális a francia főváros egyik legfőbb idegenforgalmi nevezetessége, évente milliók keresik fel. Alapkövét 1163-ban rakta le III. Sándor pápa, a székesegyházat 157 éven keresztül, 1320-ig építették. A francia forradalom idején majdnem elpusztult, majd 1845 és 1878 között az eredeti tervek alapján újjáépítették. Az épület orgonája 7800 sípból áll, többször felújították, és a mai napig működik. A katedrális hossza 128, szélessége 41, ikertornyainak magassága pedig 63 méter. Az UNESCO világörökségét részét képező székesegyház állapota rohamosan romlott, ezért kezdődtek meg a felújítási munkák.

Kapcsolódók

Kimaradt?