Csalások miatt vádat emeltek Donald Trump vádlójának ügyvédje ellen

Az Egyesült Államokban vádat emeltek Michael Avenatti ügyvéd ellen. Ő volt az ügyvédje Stormy Daniels pornószínésznőnek, aki azt állította, hogy évekkel korábban egyéjszakás kalandja volt Donald Trumppal. 

Az AP amerikai hírügynökség szerint Avenatti ellen 36 rendbeli bűncselekmény - köztük adó- és banki csalás, valamint zsarolás - miatt emeltek vádat szövetségi ügyészek. 

Az ügyvédet március végén tartóztatták le New Yorkban. Azzal vádolják, hogy dollármilliókkal zsarolta meg a Nike sportszergyártó céget, azzal fenyegetőzve, hogy amennyiben nem kapja meg a kért összegeket, megpróbálja tönkretenni a vállalat imázsát. A Nike-ügytől függetlenül azzal is vádolják, hogy egyik ügyfele - peres úton, kártérítésként megítélt - pénzét a saját céljaira használta fel. 

Amerikai sajtójelentések szerint a vádesküdtszék szerdán este jelentette be a vádemelést, Avenatti pedig csütörtökön Twitter-üzenetben hozta ezt nyilvánosságra. Az ügyvéd jelezte azt is, hogy nem vallja magát bűnösnek és "teljes erejével" küzdeni fog a vádak ellen.

A vádiratból kiderül az is, hogy Avenatti több ügyfelét is meglopta, többször nem fizetett adót, hazudott egy csalárd csőd ügyében és többszöri banki csalást követett el. Nick Hanna kaliforniai szövetségi ügyész csütörtökön sajtóértekezleten tudatta, hogy a bűncselekmények összefüggnek egymással, az ügyvéd sorozatosan becsapta az ügyfeleit, hogy elejét vegye az általa konstruált pénzügyi kártyavár összeomlásának. 

Avenatti Stormy Daniels ügyvédjeként vált ismertté az Egyesült Államokban, s bár megvált ügyfelétől, sokáig a közélet szereplője maradt. Többször élesen bírálta Donald Trump elnököt, egyszer pedig azt is jelezte, hogy fontolgatja indulását a 2020-as elnökválasztáson.

Kapcsolódók

Kimaradt?