Az EP-választások után döntenek az európai főügyész kinevezéséről

Eredménytelenül zárultak a jövendőbeli európai főügyész kijelölését célzó tárgyalások az Európai Parlament (EP) és az Európai Tanács (ET) küldöttségei között, így csak a május 23. és 26. közötti EP-választások után dől el, hogy Laura Codruţa Kövesi volt román korrupcióellenes (DNA) főügyész vagy a francia Francois Bohnert töltheti be a tisztséget.

Az Európai Parlament egyik sajtószóvivője szerdán azt mondta, az EP-küldöttség úgy döntött, hogy három sikertelen egyeztetés után a negyedik tárgyalási fordulót nem tartják meg, így a választások után felálló új Európai Parlamentnek kell majd eldöntenie, miként jár el a továbbiakban. „Az EP új tagjai vagy elölről kezdik a teljes eljárást, vagy folytatják a tárgyalásokat a jelenlegi megbízás alapján” – fogalmazott.

Az EP és az ET megbízott képviselői három alkalommal ültek tárgyalóasztalhoz, hogy közös megegyezéssel döntsenek az európai főügyész személyéről. A legutóbbi, április 4-i egyeztetésen az EP illetékesei ismét támogatásukról biztosították Kövesi jelölését, ugyanakkor felszólították az ET-t, hogy vizsgálja felül álláspontját. A tanács később közölte, hogy továbbra is Jean-Francois Bohnert kinevezését támogatja, és javasolta, hogy az eredetileg április 10-ére kitűzött negyedik egyeztetést a Brexitnek szentelt rendkívüli ülés miatt napolják el 12-ére.

A Bukaresti Táblabíróság szerdán kötelezte a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) ügyészi részlegét, hogy ismerje el Laura Codruţa Kövesi szakmai besorolását, amely a legfőbb ügyészi szinttel egyenértékű. Kövesit alkotmánybírósági döntésnek engedelmeskedve tavaly július 9-én mentette fel DNA-vezetői tisztségéből Klaus Johannis államfő. Menesztése után a szebeni szervezett bűnözés elleni ügyészségnél helyezedett el, majd Augustin Lazăr legfőbb ügyész az általa vezetett intézmény egyik igazgatóságához nevezte ki. Ősszel Tudorel Toader igazságügyi miniszter kijelentette: Kövesinek távoznia kell a legfőbb ügyészségről, mert „már nincs meg az intézmény rangjához megfelelő szakmai besorolása”. Kövesi ezt követően fordult bírósághoz. Az ítélőtábla döntése nem jogerős, 15 napon belül megfellebbezhető.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?