FRISSÍTVE - Nem engedték be Ukrajnába Kelemen Hunor RMDSZ-elnököt

FRISSÍTVE: Az ukrán hatóságok szombaton magyarázat nélkül megtagadták az RMDSZ elnökének, hogy belépjen az ország területére. Kelemen Hunor értesítette a román külügyminisztert és panasszal fordul a bukaresti ukrán nagykövetséghez. 

Minderről a politikus számolt be a Facebook-oldalán. Közlése szerint szombat hajnalban elindult autóval Ungvárra, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) születésnapi rendezvényére. A határon egy órás várakozás és ellenőrzés után az ukrán hatóságok megtagadták a belépését Ukrajnába. "Semmilyen magyarázattal nem szolgáltak. Egyszerűen tudomásomra hozták, hogy nem léphetek be az országba” – írta bejegyzésében.

Kelemen Hunor közölte: értesítette az incidensről a román külügyminisztert, hétfőn pedig panasszal fordul a bukaresti ukrán nagykövetséghez. "Így nem marad más, mint hogy innen kívánjak boldog születésnapot a KMKSZ-nek, a Szövetség tagjainak és szimpatizánsainak, és egyben a kárpátaljai magyarokat biztosítsam az RMDSZ szolidaritásáról" – jegyezte meg a szövetségi elnök. 

FRISSÍTÉS: "Sejtésem sincs, mi lehet a magyarázata a történteknek. Kérdeztem, de közölték, hogy ezt nem tudják nekem megmondani" – jelentette ki a Maszolnak Kelemen Hunor. Megjegyezte, az ukrán hatóságoknak nyilván joguk van eldönteni, kit engednek be a országba, és magyarázatot sem kötelesek adni a belépés megtagadására, de ezt az eljárást elfogadhatatlannak tartja, és nem hagyja annyiban.

"Megkértem a román külügyminisztert, nézzenek utána. Hétfőn pedig az ukrán nagykövethez fordulok panasszal, és magyarázatot kérek" – nyilatkozta az RMDSZ-elnöke. Felvetésünkre elmondta, tudomása szerint volt már precedens arra, hogy romániai politikust, a bukaresti parlament tagját nem engedtek be Ukrajnába. Eugen Tomac, a Népi Mozgalom jelenlegi képviselője járt így 2013-ban, amikor az ukrajnai román közösség egyik rendezvényén szeretett volna részt venni.

A kitiltás másfél évre, 2020. október 13-ig szól. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?