A szlovák elnök visszaküldi a botrányos „himnusztörvényt”

Andrej Kiska szlovák köztársasági elnök visszaküldi a parlamentnek azt a törvénymódosítást, amely értelmében akár hétezer eurós bírság is kiszabható, ha nyilvános rendezvényen elhangzik egy másik ország himnusza – derül ki a bumm.sk portál beszámolójából. 

 Mint írtuk, a szlovák országgyűlés elfogadta azt a törvénymódosítást, melynek értelmében május 15-től büntetendő lesz rendezvényen olyan külföldi ország himnuszát elénekelni, amelynek nincs jelen hivatalos küldöttsége. Az új törvény értelmében május 15. után tilos bármilyen rendezvényen lejátszani vagy elénekelni annak a külföldi országnak a himnuszát, amelynek nincs a helyszínen hivatalos küldöttsége.

A parlamenti vitában főleg Dusan Tittel, a Szlovák Nemzeti Párt képviselője, a volt válogatott futballista, jelenleg a Ruzomberok (Rózsahegy) élvonalbeli csapatának sportigazgatója volt aktív.

Nem is tagadta, hogy a módosítás a DAC-meccsen felhangzó himnusz miatt van. „Ajánlom, hogy az, aki még nem volt DAC-meccsen, menjen el a Mol Arénába, és hallgassa, ahogy a kilencezer néző énekli a magyar himnuszt. Kipróbálhatja mindenki, és nem tudom, hogy jóleső érzése támad-e majd ettől – mondta Tittel a parlamentben. – Már most is törvényszegésnek és provokációnak tartom a magyar himnusz éneklését” – jegyezte meg a ma7-nek a volt szlovák focista, aki három hete a Mol Arénában személyesen is ott volt a DAC–Ruzomberok mérkőzésen. Ez alapján például egy március 15-i koszorúzás vagy egy DAC-mérkőzés alkalmával is büntethető, ha elhangzik a Himnusz. A március végén elfogadott jogszabály szerint akár hétezer eurós bírság járhat a törvény megszegéséért.

A Híd 13 fős frakciójának kilenc tagja elfogadta a javaslatot, ketten (Cséfalvay Katalin és Peter Kresák) tartózkodtak, míg Bugár Béla és Peter Antal nem volt jelen az ülésen. A Híd elismerte, hogy hibázott, és bocsánatot is kért, amiért képviselői megszavazták az SNS által benyújtott módosító javaslatot. A párt azonnal tárgyalt koalíciós partnereivel, és Andrej Kiskával is megegyeztek, hogy visszaadja a törvényt – olvasható ez már a bumm.sk-n.

„Legutóbb hat hónappal ezelőtt került szóba a koalíciós tanácson a Szlovák Köztársaság állami jelképeiről és azok használatáról szóló törvény módosítása. Azon a megbeszélésen egy szó sem esett arról, hogy nyilvános rendezvényeken nem lehet majd elénekelni más ország himnuszát. A koalíciós partnerünk finoman fogalmazva nem viselkedett korrekten. Átvertek bennünket! A történtekért bocsánatot kérek” – idézi a bumm.sk a Híd frakcióvezetőjét, Bastrnák Tibort, aki a portál szerint a mai napon benyújtotta felmondását, de miután a tagok bizalmat szavaztak neki, marad a tisztségében. „Többféle megoldási lehetőség van. A koalíciós partnereinket még tegnap tájékoztattuk arról, hogy a törvény tizenharmadik paragrafusát újratárgyaljuk, mert nem engedjük, hogy egy ilyen értelmetlen korlátozás életbe lépjen. Bugár Béla elnök úr azonnal tájékoztatta a történtekről Andrej Kiska köztársasági elnököt – és felhívta figyelmét a szóban forgó paragrafusra –, aki visszaküldi a törvényt a parlamentbe. A Híd frakciója már elkészítette azt a módosítást, amiről a parlament a következő ülésén szavazni fog.

A március végén elfogadott törvénynek május 15-én kellene életbe lépnie, a következő ülési időszak május 9-én kezdődik. Azokat a törvényeket, melyeket a köztársasági elnök visszaad általában már az első napon tárgyalják. A koalíciós partnerek ígéretet tettek arra, hogy megszavazzák módosító javaslatunkat, hiszen a tiltás nemcsak a magyar, hanem más országok – így például Csehország vagy Oroszország – himnuszára is vonatkozik” – fogalmazta meg a párt álláspontját a Híd sajtófőnöke, Debnár Klára.

Kapcsolódók

Kimaradt?