Az uniós tagállamok támogatják a fenntartható fejlődési munkacsoport következtetéseit

Az európai uniós tagállamok támogatják az uniós tanács Agenda 2030 munkacsoportjának következtetéseit, az erről szóló dokumentumot április 9-én fogja elfogadni a tagországok általános EU-ügyekkel foglalkozó minisztereinek tanácsa – közölte kedden Borbély László, a román kormány Fenntartható Fejlődési Főosztályának vezetője.

Az MTI-nek elmondta: az egy hét múlva sorra kerülő luxemburgi tanácskozáson gyakorlatilag vita nélkül fogadják el a dokumentumot, amely irányadó lesz abban, hogy a következő 4-5 évben hogyan lehet a gyakorlatba átültetni a fenntartható fejlődésre irányuló Agenda 2030 célkitűzéseit az Európai Unióban.

Borbély László hozzátette: a dokumentum, amely hozzájárulhat az uniós politika alakításához 2030-ig, az EU Tanács jelenleg soros román elnökségének egyik fontos eredménye. Mint mondta, rekordidő alatt sikerült megszerezni a tagállamok jóváhagyását, és úgy vélte, ezáltal az Európai Unió megerősítheti globális vezető szerepét a fenntartható fejlődés célkitűzéseinek gyakorlatba való átültetésében. Az Agenda 2030 munkacsoport munkáját irányító Lőrincz Csilla, a román Fenntartható Fejlődés Főosztály irodavezetője úgy értékelte, hogy ezzel „közelebb kerültünk a fenntartható Európához”.

Az Európai Bizottság január végén egy vitaanyagot terjesztett elő, amely arról szól, hogy miként lehet megvalósítani 2030-ig egy fenntarthatóbb Európát. Ezt megelőzően, 2015-ben az ENSZ 193 tagországának képviselői megegyeztek a fenntartható fejlesztési akciótervről, amelynek célja a mélyszegénység felszámolása, az egészségügyi ellátás, az oktatás és a nők helyzetének javítása, valamint a klímaváltozás elleni harc.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?