„Angolosan” távozott a katari emír az Arab Liga-csúcsról

A katari emír a vasárnapi nyitóülés után azonnal otthagyta az Arab Liga éves csúcstalálkozóját és el is utazott az értekezletnek otthont adó Tuniszból. Tamím bin Hamad ász-Száni sejk egyetlen szóval sem indokolta távozását.

Az értekezlet különlegessége ugyanakkor épp az volt, hogy most először vett részt közösen konferencián Katar és Szaúd-Arábia vezetője, Szalmán bin Abdel-Azíz azóta, hogy Rijád és szövetségesei bojkottal sújtják az öböl menti emírséget.Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Bahrein és Egyiptom 2017 nyarán szakította meg diplomáciai és kereskedelmi kapcsolatait Katarral arra hivatkozva, hogy Doha beavatkozik belügyeikbe és támogatja a terrorizmust. Katar a többi országnál szorosabb viszonyt ápol Iránnal, Szaúd-Arábia legfőbb regionális ellenlábasával. Katar visszautasítja a vádakat és azt állítja, hogy a bojkott célja az ország szuverenitásának aláásása.

Elítélték, hogy Washington elismeri Izrael fennhatóságát a Golán-fennsík felett

A nyitóülésen az arab országok vezetői egységesen elítélték az Egyesült Államok elnökének, Donald Trumpnak múlt heti döntését, amely szerint Washington elismeri Izrael fennhatóságát a Golán-fennsík felett. A dpa német hírügynökség megjegyzi, hogy igen ritka az ilyen egységes álláspont az arab országok táborában, amelyet regionális ellentétek szabdalnak.

A 22 tagú szervezet csúcstalálkozója mindössze egynapos, és nem vesz rajta részt Bassár el-Aszad szíriai elnök, mivel hazája tagságát az Arab Liga 2011-ben felfüggesztette tiltakozásul az ellen, hogy a szíriai kormányerők kegyetlenül felléptek a demokráciát követelők ellen, ami azután máig is tartó belháborúhoz vezetett.

Kapcsolódók

Kimaradt?