New York Times: kitoloncolhatják Amerikából a Trump család egykori magyar sofőrjét

Bár nem sértett törvényt, nyolc hónapja egy amerikai börtönben ül a 38 éves, romániai származású Tamás Zoltán, aki 2013. és 2016. között a Trump család sofőrjeként dolgozott. A férfi éppen Donald Trump megszigorított bevándorlás-politikájának esett áldozatul, írja a New York Times.

Tamás Zoltán gyakran várta Donald Trump gyerekeit és kampánystábjának tagjait a repülőtérben Dél-Floridában a 2016-os elnöki kampány idején. 2013-tól volt alkalmazottja a Jupiter városában működő Trump National Golf Clubnak, biztonsági őrként fegyverviselési engedélye is volt. Zöldkártya-tulajdonos, lakást vásárolt, adót fizetett és sosem szegett törvényt, mióta 2011-ben törvényesen emigrált Romániából az Egyesült Államokba, most mégis meggyűlt a baja a bevándorlási hivatallal.2006 telén dolgozott először a Trump család birtokán több más vendégmunkással együtt. Miután barátnője, Alina Rogozan turistavízummal kiutazott hozzá, összeházasodtak, majd hazatértek Romániába, ahol megszületett a fiuk. 2011-ben a család végleges letelepedési engedélyt nyert az amerikai vízumlottón. Az újbóli kiköltözés mellett szólt az is, hogy időközben szívbeteg kislányuk született, akinek az Egyesült Államokban életmentő orvosi ellátáshoz volt hozzáférése.

2016-ban, miután öt éve legálisan tartózkodtak az Egyesült Államokban, a család állampolgárságért folyamodott, de ezt csak Alina Rogozan és gyermekei kapták meg. Tamás Zoltánt levélben idézte be a bevándorlási hivatal arra hivatkozva, hogy illegálisan kapott amerikai tartózkodási engedélyt. Mikor bement a hivatalba tisztázni az ügyet, azonnal letartóztatták. Mint kiderült, Romániában távollétében biztosítási csalás miatt elítélték. Felesége szerint az történt, hogy egy otthoni ismerős Tamás Zoltán nevét használva többször próbálta átverni az autóbiztosító társaságot. Bár Románia sosem kérte Tamás Zoltán kiadatását, egy amerikai bíróság tartózkodási engedélyének visszavonásáról döntött, így kitoloncolásáig fogva tartják. A család ügyvédje fellebbezett a döntés ellen.

Kapcsolódók

Kimaradt?