Április közepén hozzák nyilvánosságra a Trump orosz kapcsolataiól szóló jelentést

Április közepén hozza nyilvánosságra a Robert Mueller különleges ügyész vezette bizottság csaknem 400 oldalas jelentésének szerkesztett változatát az amerikai igazságügyi miniszter.

A szenátus és a képviselőház vezető politikusaihoz intézett levelében William Barr úgy fogalmazott: „nemsokára mindenki maga olvashatja” a dokumentumot, a hírszerzési források és magánéletet érintő információk védelme érdekében azonban bizonyos részeket kihagy belőle. Barr azt is közölte: május elején készséggel megjelenik a szenátus és a képviselőház igazságügyi bizottságai előtt, hogy beszámoljon a Mueller-jelentésről.A Mueller vezette bizottság március 22-én zárta le 22 hónapig tartó vizsgálatát arról, hogy a 2016-os elnökválasztási kampány idején Donald Trump kampánycsapatának munkatársai összejátszottak-e Oroszországgal, és Trump akadályozta-e az igazságszolgáltatást a nyomozás során. A különleges vizsgálóbizottság munkájának költsége mintegy 30 millió dollár volt.

A Mueller-jelentésből készített, a kongresszusnak már elküldött néhány oldalas kivonatában az igazságügyi miniszter arra a következtetésre jutott, hogy nem történt összejátszás, és nincs elegendő bizonyíték arra, hogy Trump akadályozta az igazságszolgáltatást.

Donald Trump pénteken a floridai Palm Beachen lévő Mar-a-Lago villájában újságíróknak azt nyilatkozta: „nagy a bizalma” William Barr iránt. Arra az újságírói kérdésre, hogy egyetért-e a Mueller-jelentés nyilvánosságra hozatalával, Trump azt válaszolta: „nincs rejtegetnivalóm, ha (a miniszter) ezt szeretné tenni, tegye”. Trump ismételten hangsúlyozta: a vizsgálat nem volt más, mint „boszorkányüldözés”.

Demokrata párti politikusok pénteken a Mueller-jelentés mielőbbi nyilvánosságra hozatalát sürgették. Mark Warner, a szenátus hírszerzési bizottságának demokrata politikusa szerint a jelentést csak olyan mértékben kell megszerkeszteni, ami „abszolút szükséges” a hírszerzési források és módszerek védelméhez.

Jerrold Nadler, a képviselőház igazságügyi bizottságának demokrata vezetője viszont közleményében azt hangoztatta, hogy a jelentést szerkesztés nélkül, teljes egészében kell nyilvánosságra hozni. Nadler megismételte korábbi kijelentését, miszerint Muellernek április 2-ig meg kellene jelennie a képviselőház igazságügyi bizottsága előtt.

Kapcsolódók

Kimaradt?