Mueller-jelentés: Trump nem játszott össze Oroszországgal

A Robert Mueller vezette vizsgálóbizottság nem talált bizonyítékot arra, hogy Donald Trump amerikai elnök választási kampánytörzse vagy munkatársai „egyeztettek vagy összejátszottak” az oroszokkal - közölte a szövetségi törvényhozáshoz írt levelében William Barr igazságügyi miniszter vasárnap.

A tárcavezető tájékoztató levelében tudatta a törvényhozókkal azt is: a különbizottság „nem talált elégséges bizonyítékot” arra, hogy Donald Trump amerikai elnök akadályozta volna az igazságszolgáltatást. A bizottság a 2016-os elnökválasztási folyamatra utalva egyúttal arra a következtetésre jutott, hogy „a bizonyítékok alapján Donald Trump nem vett részt a választásba történő orosz beavatkozással kapcsolatos bűncselekményekben”.A Donald Trump 2016-os választási kampányának munkatársai és Oroszország közötti esetleges összejátszást vizsgáló különleges bizottság vezetője, Robert Mueller péntek délután adta át jelentését William Barr igazságügyi miniszternek, aki washingtoni idő szerint vasárnap délután küldött a jelentés tartalmáról tájékoztató levelet a törvényhozóknak. A tárcavezető nem a teljes jelentést küldte meg a törvényhozóknak, hanem csupán tájékoztatást adott annak legfőbb megállapításairól.     

A jelentésre adott első reakciójában Donald Trump a floridai Mar-a-Lagóban újságíróknak nyilatkozva leszögezte: nem volt összejátszás Oroszországgal, nem történt meg az igazságszolgáltatás akadályozása, a felmentés totális. Az elnök hozzátette: szégyen, hogy az országnak keresztül kellett mennie ezen a vizsgálaton. 

Rövid nyilatkozata után az elnök Twitter-bejegyzésben is megerősítette: „nem volt összejátszás, Nem volt akadályozás, Teljes és Totális a FELMENTÉS. TARTSUK MEG AMERIKÁT NAGYNAK!”.

    

Trump nyilatkozata előtt Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője szintén nyilatkozatban erősítette meg, hogy a Mueller-jelentés „az Egyesült Államok elnökének teljes és átfogó felmentése”.

Közleményt tett közzé Trump személyes jogászainak csapata is. A Jay Sekulow és Rudolph Giuliani vezette jogi tanácsadók álláspontja szerint a jelentés az elnök „teljes körű védelmét” jelenti.       

A kongresszus még nem látta a teljes jelentést

Mitch McConnell, a szenátus republikánus többségének vezetője közleményben fejezte ki elismerését az igazságügyi miniszternek az elkötelezettségéért, és hangsúlyozta, hogy várja a jelentés további részleteit. McConnell kifejtette azt is, hogy őt aggodalommal töltik el Oroszország folyamatos kísérletei a beavatkozásra az amerikai demokratikus folyamatokba. 

Nancy Pelosi házelnök és Chuck Schumer, a demokraták szenátusi frakciójának vezetője közös közleményében annak a véleményének adott hangot, hogy William Barr tájékoztatója „legalább annyi kérdést vet fel, mint amennyi választ megad”. A két politikus úgy vélte, hogy Barr „nem semleges megfigyelő”. Egyúttal bejelentették: a kongresszus kéri a jelentés egészét és a hozzá tartozó dokumentációt is. 

Jerry Nadler, a képviselőház igazságügyi bizottságának demokrata párti elnöke úgy vélte, a jelentésben „ellentmondások” vannak, és bejelentette, hogy „a közeljövőben” kongresszusi meghallgatásra beidézik William Barr minisztert. 

„Ez jó nap a jogrend számára. Nagyszerű nap Trump elnök és munkatársai számára. Nincs összejátszás és nincs akadályozása az igazságszolgáltatásnak. Ez a jelentés eloszlatta a Trump elnök feje fölötti felhőket. Rossz nap azoknak, akik azt remélték, hogy a Mueller-vizsgálat megbuktatja Trump elnököt” - fogalmazott közleményében Lindsey Graham dél-karolinai republikánus szenátor.

Kapcsolódók

Kimaradt?