Illinois-ban 395 katolikus papot és diakónust vádolnak szexuális zaklatással

Az Egyesült Államok középnyugati vidékén fekvő Illinois államban a katolikus egyház 395 tagja vádolható szexuális zaklatással - állította szerdán egy minnesotai ügyvédi iroda, amely 182 oldalas dokumentumban hozta nyilvánosságra a szexuális bűncselekményeket elkövetők nevét és fotóját.

„A szexuális visszaélések veszélye változatlanul aktuális, nem a múlthoz tartozik” – fogalmaztak az áldozatokat képviselő ügyvédi iroda munkatársai. Leszögezték, hogy ez mindaddig így lesz, amíg nem hozzák nyilvánosságra a szexuális visszaéléseket elkövető minden egyes pap, szeminarista és egyházi alkalmazott nevét.

A Jeff Anderson és társai ügyvédi iroda jelentése hangsúlyozta azt is, hogy bár a csaknem négyszáz feltételezett elkövető neve ismert, az egyházi hatóságok az egyházkerületek tagjainak csak töredékét értesítették arról, hogy kik vádolhatók szexuális bűncselekményekkel.

A jelentésben megnevezettek valamennyien a mintegy kétmillió hívőt számláló chicagói érsekséghez tartozó városokban teljesítettek és teljesítenek szolgálatot. Az érsekséghez tartozó hat egyházkerület korábban már nyilvánosságra hozott egy jelentést, amelyben tudatta: az egyház 185 tagjáról derült ki hitelt érdemlően, hogy szexuális bűncselekményekkel vádolható.

Egyes egyházkerületek tisztségviselői szerdán elutasították az ügyvédi iroda jelentésében foglaltakat. A springfieldi egyházkerület szóvivője, Andrew Hansen például "profi marketingbrosúrának" minősítette a dokumentumot, és megjegyezte, hogy a  listán szereplő egyik papot már 2004-ben eltávolították szolgálatából. A rockfordi egyházkerület szintén közleményben reagált, hangsúlyozva, hogy a vádak megalapozatlanok vagy figyelmet sem érdemelnek. Ugyanakkor az egyik megnevezett papról azt állították: nem volt tudomásuk arról, hogy szexuális visszaéléseket követett el. A jolieti egyházkerület tisztségviselői nem az egész jelentést utasították vissza, de leszögezték, hogy a dokumentumban megnevezett papjaik már régóta nem teljesítenek szolgálatot az egyházkerületben.

Az érsekség közleményben tudatta, hogy nem foglalkozik "önmaga rendszabályozásával". Kommünikéjükben leszögezik: „Az érsekség a felmerülő vádakat továbbítja a polgári hatóságoknak, függetlenül attól, hogy mikor és hol történt a feltételezett visszaélés, a szóban forgó személy az egyházközséghez tartozik-e vagy sem, életben van-e még vagy már elhunyt."

Kapcsolódók

Kimaradt?