FRISSÍTVE - Lövöldözés volt két új-zélandi mecsetnél, 49-en meghaltak

Két mecsetnél összesen legalább 27 ember vesztette életét fegyveres merényletben az új-zélandi Christchurchben. Egy férfit őrizetbe vettek, de a rendőrség szerint nem kizárt, hogy többen követték el merényletet. FRISSÍTÉS1: 40-re emelkedett a halálos áldozatok száma. FRISSÍTÉS2: 49-re emelkedett a halálos áldozatok száma. 

Az Otago Daily Times új-zélandi hírportál ugyanakkor olyan részleteket közölt, amelyeket a hatóságok vélhetően még bizalmasan akarnak kezelni. Az egyik, valószínűleg ausztrál születésű elkövető a Facebookon élőben közvetítette saját gyilkos tettét.

A két mecset közel, mindössze néhány kilométerre fekszik egymástól. A portál úgy tudja, hogy a közelben egy gépkocsiban bombát találtak, és az egyik fegyverest egy kórház előtt fogták el.

Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök sajtóértekezletén kijelentette: „Ez Új-Zéland egyik legsötétebb napja.” Hozzátette: rendkívüli kegyetlenséggel elkövetett, példa nélkül álló erőszakos cselekményről van szó. A hatóságok felszólították a lakosságot, hogy mindenki maradjon otthonában, és az iskolákat is bezárták.

A kezdeti hírek bizonytalanok voltak

Az első hírügynökségi jelentések még nem szóltak arról, hányan haltak meg, szemtanúk által adott információk alapján annyit lehet csak tudni, hogy egy katonai egyenruhába öltözött férfi belépett a mecsetbe, majd több tucat lövést lehetett hallani, ezután embereket lehetett látni, amint kiszaladnak az utcára. A fegyveres elmenekült a helyszínről.

Az új-zélandi rádió szerint a merénylet pillanatában mintegy 300 ember tartózkodott az imahelyen. Musztafa Faruk, a helyi muzulmán közösség egyik szóvivője szerint mintegy ötszázan voltak a mecsetben. Kiderült, hogy egy bangladesi krikettcsapat is a helyszínre tartott, de még nem szálltak le a buszról, így közülük senkinek sem esett baja.

FRISSÍTÉS1: Negyvenre emelkedett az új-zélandi Christchurchben két mecset ellen elkövetett terrortámadások halálos áldozatainak száma - jelentette be Jacinda Ardeern új-zélandi kormányfő pénteken. Harminc embert a Maszdzsid al-Núr mecsetnél, tízet pedig a peremkerületi Linwood mecsetben öltek meg, húsz ember súlyosan megsebesült - tette hozzá.

Az ausztrál miniszterelnök Sydneyben újságírókkal közölte: ausztrál jobboldali szélsőséges az a férfi, akit az új-zélandi rendőrök őrizetbe vettek a christchurch-i mecsetek ellen elkövetett terrortámadások gyanúsítottjaként. "Az ausztrál hatóságok készséggel segítenek az eset felderítésében" - mondta Scott Morrison.

FRISSÍTÉS2: 49-re emelkedett az új-zélandi Christchurchben két mecset ellen összehangoltan elkövetett pénteki terrortámadás halálos áldozatainak száma - közölte Mike Bush rendőrfőkapitány tévés sajtótájékoztatóján. A város központjában lévő Maszdzsid al-Núr mecsetnél 41, Linwood külső kerület mecseténél hét ember halt meg, egy pedig kórházba szállítása után vesztette életét - mondta a rendőrfőkapitány, aki "nagyon alaposan kiterveltnek" nevezte a kettős merényletet.

A rendőrfőkapitány elmondta, hogy a rendőrség több házilag készített, járművekhez erősített robbanószerkezetet talált a mecsetek környékén, ezeket hatástalanították. A rendőrség felhívta a figyelmet arra, hogy az egyik fegyveres a fejére erősített kamerával rögzítette a merényletet, majd a 17 perces felvételt feltette az internetre. Arra kérik az embereket, hogy ne nézzék meg a videót és ne osszák meg. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?