Sokkoló statisztikát tett közzé a lengyel püspöki konferencia

Lengyelországban 1990 óta 382 egyházi személy követett el kiskorúakkal szembeni szexuális visszaélést, áldozataik 198 esetben 15 évnél fiatalabbak, 184 esetben pedig 15 évnél idősebbek voltak - derül ki a lengyel püspöki konferencia által csütörtökön közzétett adatokból.

Az adatokat a lengyel Katolikus Egyház Statisztikai Intézete és az Ignatianum krakkói jezsuita egyetem mellett működő Gyermekvédelmi Központ dolgozta fel az 1990 január 1. és 2018 június 30. közötti időszakra vonatkozóan, az összes lengyelországi egyházmegye és szerzetesrend információi alapján.

A feljelentett visszaélések - az egyházi eljárás során megerősítettek és a meg nem erősítettek együttvéve - 345 esetben 15 éven alattiakra, 280 esetben pedig 15 év felettiekre vonatkoztak. A legtöbb esetben - 41,6 százalékban - maguk az áldozatok jelentették a visszaéléseket, 20,9 százalékban a hozzátartozóik tettek feljelentést. Az esetek 5,8 százalékában az egyház az állami hatóságoktól értesült ezekről, 5,2 százalékban pedig a médiából. Az egyházi eljáráson belül vizsgált esetek háromnegyed része (74,6 százalék) már lezárult, s ezen ügyek egynegyede (25,2 százalék) az elkövető papi rendből való kizárásával ért véget, 40,3 százalékban más egyházi büntetést szabtak ki rájuk. Az elkövetők 11, 5 százalékát egyéb intézkedéssel (áthelyezés, nyugdíjazás, terápia) sújtották. Az ügyek 12,6 százalékát különböző okokból megsemmisítették, a vádlottak 10,4 százalékát felmentették.

Az egyháznak jelzett esetek 44 százalékát az állami hatóságok is vizsgálták, s ezek 63 százaléka az egyházi személy elítélésével ért véget. Az összes feljelentett esetben a fiú áldozatok 58,4 százalékot, a leány áldozatok 41,6 százalékot tettek ki.

Adam Zak jezsuita atya, a püspöki kar gyermekvédelemi megbízottja a statisztikát bemutató konferencián kifejtette: a pedofília lengyelországi fiú áldozatainak nagy aránya megfelel a más országokból származó adatoknak, ahol általában szintén az áldozatok több mint 50 százalékát a fiúk teszik ki. Ezt a tényt figyelembe kell venni a megelőzésben, a papi képzésben, valamint a papi szemináriumokba való felvételkor is - hangsúlyozta Zak atya. Aláhúzta egyúttal: nincs tudományos bizonyíték arra, hogy a pedofil bűntettek elkövetői túlnyomóan homoszexuálisok lennének.

Kérdésre válaszolva elutasította, hogy közvetlen összefüggés lenne a pedofília és a papi nőtlenség, a cölibátus között, rámutatva: az általános, a nem egyházi személyek által is elkövetett pedofíliára vonatkozó statisztikák egyértelműen mutatják: az elkövetők túlnyomó többsége nem cölibátusban él, nős, illetve rendszeres nemi életet folytat.

Stanislaw Gadecki érsek, a püspöki konferencia elnöke összefoglalta a tavalyi év végén elfogadott lengyel egyházi pedofília-megelőzési program fő elveit. Leszögezte egyúttal: a pedofília nemcsak az egyházat érinti, hanem globális és össztársadalmi probléma. Úgy vélekedett, hogy a probléma egyházi ügyekre korlátozása valójában a pedofília elleni harc akadályozását célozza.

Marek Jedraszewski krakkói érsek, a lengyel püspöki konferencia alelnöke hangsúlyozta: az egyháznak határozottnak kell lennie, amikor a pedofíliában megnyilvánuló rossz ellen küzd, de megtérésre, vezeklésre is buzdítania kell.

Kapcsolódók

Kimaradt?